EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2019 г. важна за българската енергетика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2019 г. важна за българската енергетика

mail12:07 | 31.12.2019прегледи 969 коментарикоментари 0


Тази година беше много важна за българската енергетика, започнаха проекти в доставките на природен газ и приключиха други в областта на електрическата енергия, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на заседанието на кабинета, на което всички министри направиха отчет пред премиера за свършеното от техните ведомства през 2019 г.
Започна разширяването на инфраструктурата за природен газ с тръбопровода от турската до сръбската граница по т.нар. проект Балкански поток и то при стриктно спазване на европейските правила и националното законодателство, каза Петкова. Вече са въведени в експлоатация първите 11 километра, сега се работи по трасе от 150 километра, допълни Петкова. В понеделник ще направим проверка, каза Борисов. По интерконектора с Гърция за доставка на природен газ също се работи - сега се разчиства трасето в област Хасково, каза министърът.
За първи път тази година имахме доставка на природен газ от различен от Русия източник - доставени са 403 млн.куб. метра природен газ, част от които втечнен газ от САЩ, посочи Петкова. През януари 2020 година ще бъдат доставени други около 100 млн.куб. метра втечнен природен газ, добави енергийният министър.
Тази година успяхме да удължим срока на експлоатация на 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" с още десет години. Сключихме договори за доставка на свежо ядрено гориво, одобрени и от ЕК, Започна изборът на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", досега са подадени 13 заявления, в това число седем за стратегически инвеститор, а останалите за покупка на енергия или за придобиване на миноритарен дял от дружеството.
Тези проекти ще позволят на България да остане на енергийната карта на Европа още десетилетия, каза Теменужка Петкова.
За първи път сложихме енергийните проекти искрено пред нашите евроатлантически партньори и казахме, че това е българският интерес, когато е изчистен от корупционни схеми и механизми. Проектът за газопровод "Южен поток" беше спрян заради корупция, не заради друго. И не случайно сега строителството /на "Балкански поток" - бел.реп./ е с един милиард лева по-евтино", каза Борисов.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg