EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

2019: 90% от България защитена от гръмотевици

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2019: 90% от България защитена от гръмотевици

mail09:05 | 27.10.2017прегледи 10021 коментарикоментари 0


От 2019 г. системата за градозащита ще покрива 90 процента от територията на България. Това съобщи в Русе изпълнителният директор на изпълнителната агенция "Борба с градушките" инж. Ваньо Славеев.
Той обясни, че съществуващата система, която наброява девет командни пункта и 200 ракетни площадки /в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен/, ще се доразвие с още два полигона - край Хасково и Казанлък-Карлово. Така ракетните площадки ще станат 262 с 11 командни пункта от 2018 година.
През 2019 г. ще се използва и самолетният способ за градозащита, който ще обхваща останалата част от страната, в която попада и област Русе. За целта ще бъдат разположени още радари, които да обезпечават с метеорологична информация системата. Те са и най-скъпата част.
Славеев коментира, че самолетният способ също е ефективен. При него надеждността на защитата е 60 процента, докато при ракетния е 70 процента.
"Самолетният способ е много по-евтин от ракетния. Не си заслужава да се хвърлят толкова много пари само за 10 процента по-голяма ефективност", заяви Славеев
Той обясни, че системата няма да обхване останалите 10 процента от територията на България, тъй като това са буферни зони на пригранични райони. По думите му се обмисля споразумение със Сърбия, Македония и Румъния за зона от взаимен интерес на полети с цел осъществяване на градозащита - т.е. самолетът да може да навлиза 10 км в чужда територия.
Славеев коментира, че след изграждането на системата се обмисля и събирането на такса от земеделските производители за услугата "градозащита".
В Русе той участва на среща със земеделски производители от региона, на която присъстваха депутати и кметове на общини в областта.
Председателят на Съюза на Дунавските овощари Николай Колев обясни, че градушките тази година са нанесли сериозни поражения върху овошките. По думите му освен плодовете ледените късове са засегнали и клоните, където е плодната пъпка, което ще доведе до нисък добив и през идната година.
По време на срещата земеделски производители поискаха и в област Русе да се прилага ракетен способ за противоградна защита и това да стане възможно по-скоро.
По данни на областната дирекция "Земеделие" 130 260 декара със земеделска продукция са засегнати от бурите и градушките в Русенско в периода от началото на юни до началото на септември тази година. От тях 9393 декара са напълно унищожени. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1860