EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

2018: Добра година за имотния пазар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2018: Добра година за имотния пазар

mail07:30 | 02.01.2019прегледи 1553 коментарикоментари 0


Може би за първи път в новата история на имотния пазар в България имаме такива добри параметри на състоянието му. Досега той се развиваше много стихийно и с големи крайности, докато сега вече имаме баланс и пазар, който позволява налагането на професионални практики и устойчиви модели на работа с клиенти и партньори.” Това коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

Градските пазари продължават да се развиват много динамично, като всички показатели са във възходяща посока (обеми сделки, цени, предлагане). Разликата е, че възходящите тенденции при цените са доста по-умерени от тези през 2016-2017 г. Това се вижда особено ясно в София, където средните цени забавиха своя темп на растеж още в началото на годината. Големи ръстове през 2018 г. наблюдавахме в Пловдив, Русе и някои от другите областни градове, но и там вече се забелязват тенденции за забавяне на растежа и уравновесяване на пазарите.

Какво да очакваме през следващата година?

През 2019 г. картината ще остане много сходна на тази в момента - цените ще търпят леки изменения и ще се движат близо до настоящите си нива. Предлагането ще бъде добро, а купувачите ще имат възможност да избират. Освен жилища в големите градове, все повече хора ще обмислят покупката и на втори дом - на море, планина или дори на село. Това важи особено много за хора с професии, които им позволяват да работят от дистанция. Тази тенденция ще държи активни пазарите и в по-малките населени места и по курортите. Видяхме, че лед като хората започнаха масово да пътуват зад граница, много от тях оцениха какви възможности за покупка на имот и качествен живот предлага България и колко струват те в другите страни и това определено задвижва интереса в тази посока.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg