EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

2015: Над 600 имота закупили руснаци у нас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2015: Над 600 имота закупили руснаци у нас

mail06:54 | 04.01.2016прегледи 3065 коментарикоментари 0


Мира Лазарова

Въпреки взаимните икономически санкции Русия-ЕС през  2015 година руски граждани са инвестирали в недвижими имоти в България според предварителните данни на НСИ за периода януари-октомври т.г. 26.2 млн.евро или 53.4% от общия размер за периода, който е на стойност от малко над 49 млн.евро.

Средната цена на имоти, кувупани от руснаци, по данни на специализираната компания Green life, са около 50 хил.евро за имот по южното Черноморие - готов апартамент с една спалня. В Поморие при имоти от градски тип, нивата са по-ниски и варират между 30 000 и 40 000 евро.

На базата на данните от НСИ и средните цени на имоти може да се обобщи ориентировъчво, че през 2015 година над 600 са новите закупени имоти от руски граждани.

Повече сделки са реализирани основно през втората половина на 2015 година, тъй като обезценената рубла и общото усещане за несигурност в Русия на практика отказаха купувачите през през първите 6 месеца на 2015 година. За лично ползване са купени около 80% от имотите, като това е целта на почти всички купувачи в по-ниския сегмент. Останалите 20% се придобиват с цел инвестиция и са по-скоро решение на клиенти, търсещи запазване на стойността на спестяванията си в рубли.

В същото време нараства и интересът от страна на украинските клиенти. „Украинците постепенно увеличават дела си в броя на сделките и в интереса към български имоти. Възможно е те да станат по-значим фактор през 2016 година”, считат експерти.

Според прогнози на агенция Bulgarian Properties за 2016 година можем да очакваме ръст на ваканционните пазари по морето, тъй като руският интерес ще се възстанови, а заедно с него ще продължи да нараства и интересът от страна на купувачи от разнообразни националности. Все по-осезаема част от търсенето ще бъде с цел инвестиция, тъй като доверието в българския имотен пазар освен локално, се възстановява и в международен план и се виждат индикации за поетапно завръщане на чуждестранните инвеститори.

По-активна 2016 година се очаква на пазара на ваканционни имоти в страната, освен ако не настъпят нови геополитически фактори, които да попречат на този процес. Предстоящите 12 месеца ще бъдат период на възстановяване на руската активност в България, като тенденцията ще е валидна по-скоро за летните курорти. Това посочват в прогнозата си Green Life Property Developmen. „Българският пазар на жилища тип „втори дом” е пряко свързан с международната обстановка и със ситуацията в рускоговорящите страни. Затова и предвидимостта му е по-трудна. Обезценената рубла и общото усещане за несигурност в Русия бяха истинско предизвикателство през първите 6 месеца на 2015 г. Днес, когато тези фактори отшумяха, имаме основание да очакваме по-активна 2016 година, поне от страна на тези наши клиенти”, коментират от компанията.

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg