EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

2014: Топ сделката на България & други

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2014: Топ сделката на България & други

mail06:57 | 15.12.2014прегледи 4132 коментарикоментари 0


2014 г. не бе лишена от интересни сделки, някои дори със скандален нюанс. Но ако трябва да отличим сделката на годината, безспорно според екипа на EconomyNews.bg това е придобиването на българската „Телерик“ АД от американската софтуерна компания Progress Software Corporation. Успехът е грандиозен, не само защото стартиралата от нула преди 12 години „Телерик” бе продадена за 262.5 млн. долара и практически стъпи в Силициевата долина, но и поради факта, че основателите й останаха в топмениджмънта на Progress. Пробивът на българите им отрежда място като най-голямата софтуерна сделка в Централна и Източна Европа в изобщо в историята.

Връщайки се в самото начало на 2014 година, тя започна с две сделки на спорни фигури, за които доскоро дори се смяташе, че са в близки отношения. Едната сделка впоследствие се оказа пълен провал. За другата едва ли някой си спомня след отшумяването на първоначалния медиен интерес, а и едва ли значението й за българската бизнес среда е особено съществено.

През януари Корпоративна търговска банка АД, собственост на Цветан Василев, подписа споразумение с IUB Holding SAS, изцяло дъщерна компания на глобалната група за финансови услуги Креди Агрикол С.А., Франция, за придобиването на 100% от акциите от капитала на Креди Агрикол България ЕАД. Цената на сделката – малко над 89 млн. лв. Придобиването стана факт през юни, буквално дни пред да се развият драматичните събитията около КТБ, довели до фалита й. Креди Агрикол бе преименувана на Търговска банка „Виктория”, но така и не успя да разгърне дейността си, повлечена от КТБ и изтеглянето на значителни суми от нея. Кредитните й портфейли бяха продадени, а прогнозите за бъдещата й съдба се лутаха между продажбата и вливането й в друга банка. Последното решение на БНБ е, че ТБ "Виктория" отваря на 12 декември. 

Сделката, която предизвика гръмки определения като „една медийна империя в България е продадена”, е свързана със спорната Ирена Кръстева, сочена за близка до Цветан Василев, заедно със сина Делян Пеевски – близост, превърнала се във вражда. Цената на сделката остава загадка. Знае се обаче, че през 2007 г. Ирена Кръстева купи вестниците "Монитор", "Телеграф" и "Политика" за близо 10 млн. лева. Впечатление направи, че новият им купувач е ирландско дружество, регистрирано само два дни преди да придобие българските медии, сред които вестниците "Телеграф" и "Монитор". През май КЗК одобри сделката. Капиталът на придобиващото дружество е изцяло в ръцете на един собственик – Патрик Халпени, бивш изпълнителен директор на няколко радиа в България. Според анализите на антимонополния регулатор обаче сделката не представлява концентрация на капитал и затова е дадена „зелена светлина“ на покупката. Остава съмнението за значимостта на сделката предвид скромните резултати на вестниците.

През годината, разбира се, се случиха и други не по-маловажни сделки, за някои от които не се вдигна особен шум. Ето ги накратко.

Сделките в цифри

Progress Software Corporation придоби „Телерик“ АД: $262.5 млн.

КТБ купи Креди Агрикол: 89,4 млн. лв.

Мedia Maker Limited купи медиите на Ирена Кръстева, Нова Българска Медийна Група Холдинг: Цена на сделката неизвестна

"Адванс Пропъртис" ООД - дружество, контролирано от семейство Домусчиеви, си върна 100% от „Хювефарма" АД, също основана от Домусчиеви. „Хювефарма" е фармацевтична компания с фокус върху разработването, производството и продажбата на ветеринарномедицински продукти и хранителни добавки, както и на някои основни съставки, използвани в продукти за хуманна медицина.

"Трейс Груп Холд” АД придоби пътно-строително предприятие ПЗП – Ниш: 5 млн. евро

Чешката застрахователна компания „Дженерали” придоби българския застраховател ЗАД „Виктория” (банкерът Цветан Василев беше в съвета на директорите на „Виктория”): Цена на сделката неизвестна

ГеоПост СА, Франция придоби 11% от капитала на най-голямата българска куриерска компания - Спиди АД: 12 млн. лева

Сделката за супермаркети „Пикадили” премина през няколко етапа тази година: „АП Март” АД придоби българската верига от белгийската група Delhaize, а след това договори сливане с Carrefour, по-конкретно с гръцкия носител на франчайз правата.

Първа инвестиционна банка (ПИБ) стана собственик на основната част от активите на фалиралото дружество "Ремотекс" в Раднево: 8,893 млн. лева, платени на търг

"Нет инфо" купи миноритарни дялове от по 25% в дружествата, които са собственици на най-големия сайт за групово пазаруване в страната – Grabo.bg, както и по-малката страница за пазаруване на маркови стоки Trendo.bg. Стойност на сделката: 1.212 млн. лева за дела в "Грабо медия" (Grabo.bg) и 12.5 хил. лева за дял в "Трендо бг" (Trendo.bg).

Бизнесменът Красимир Гергов продаде голф игрището в Равно поле на компанията „България дивелопмънт холдингс“, зад която стоят предприемачът от Хонконг Стивън Ло и негови бизнес партньори: Сделката е за минимум 18,6 млн. лв.

Фронтекс Интернешънъл ЕАД придоби портфейл от необслужвани потребителски кредити с номинал 94 милиона лева. След продължилата четири месеца процедура в два кръга продавачът, водеща небанкова финансова институция, сключи сделка с българската компания, като към момента това е най-голямата по обем подобна сделка за годината.

Синтетика АД купи 51% от капитала на автобусния превозвач Юнион Ивкони ООД: Придобиването е реализирано чрез непарична вноска на обща стойност от 1.62 млн. лева.

Водещият производител и доставчик на специализирани храни за животни в Европа - ХЛ Хамбургер Лайстунгсфута (HL Hamburger Leistungsfutter GmbH)– стана партньор на българския производител Топ Микс, след като закупи 40% от него. След финализирането на сделката компанията се преименува на HL-TopMix.

"Българска телекомуникационна компания" ЕАД заяви желанието за придобиване на групата на "НУРТС България” - доставчик на услуги излъчване и пренос на радио и телевизионни програми в България. КЗК обяви, че ще извърши задълбочен анализ на сделката.

Heineken постигна споразумение да придобие косвеното акционерно участие на Coca-Cola HBC (CCH) AG в "Загорка", с което акционерният дял на Heineken в компанията се увеличава на 98,86%, обявиха от "Загорка" АД.

TeleTech Holdings, Inc., световен лидер в предоставянето на аналитично и технологично базирани клиентски решения приключи сделката за покупката на най-голямата българска аутсорсинг компания – Софика Груп.

Великотърновската „Карат електроникс” сменя името си на AQ Plastronic и с инвестиция от близо 8 млн. лв. разширява производството си, след като мощният шведски холдинг AQ GROUP купи бившето ЗЗУ.

Фармацевтичното дружество "Ромфарм компани” изкупи от пенсионни фондове два големи пакета акции на "Софарма" и на асоциираната й компания - "Българска роза Севтополис", Казанлък: 20 млн. лв.

Revetas Capital Advisors LLP (Revetas), специализиран в недвижими имоти инвестиционен съветник, придоби City Center Sofia (CCS).

Десет големи инвестиционни сделки на имотния пазар белязаха първото полугодие на 2014 г., сред които тази за CCS и хотелите "Кемпински-Зографски" и „Родина”.

Снимка: Google Изображения
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4094