EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2014 година – лихвите падат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2014 година – лихвите падат

mail15:25 | 16.05.2012прегледи 1515 коментарикоментари 0


В началото на 2014 г. ще има условия за по-бързо намаляване на лихвите по кредитите и депозитите. Това каза Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк по време на конференцията „Шумът на парите“. Според него именно в началото на следващата година нарастването на лошите кредити или ще е спряло или ще е много близо моментът, когато това ще се случи. Освен това вече ще бъдат факт няколко важни за банковата система събития. Сред тях са завършване на процеса на абсорбиране на загубите в резултат на бума в кредитирането през 2005 – 2009 г. и очертаване на края на гръцката сага.
„В началото на 2014 г. Гърция ще престане, или поне в много по-малка степен ще влияе на оценките на нивото на икономическа несигурност и риска, свързани с региона на Балканите и особено в България, където гръцките банки имат значително присъствие“, коментира Кристофор Павлов. Той смята, че когато притесненията, свързани с Гърция започнат да отшумяват, България ще може в по-голяма степен да се възползва от добрите си макроикономически показатели и състоянието на публичните си финанси. В момента България емитира публичен дълг на нива, които са само малко по-добри от тези, при които емитира дълг Испания или Италия.

„Макар и много постепенно в следващите няколко години това ще се промени, а с това ще се промени и цената, на която българските компании от реалната икономика получават дългово финансиране от външни източници“, обясни още главният икономист на УниКредит Булбанк. Според Кристофор Павлов тези процеси ще създадат необходимите предпоставки за постепенно възстановяване на вътрешното търсене, редуциране на оценките за риск и намаляване на усещането за несигурност.

Анализът на икономическия екип на УниКредит Булбанк показва, че през 2014 г. цената на кредита за домакинствата и малките компании ще достигне стойност от около 9.60% средногодишно при стойност от 10.55% отчетена за 2011 г. Очакванията за тази и следващата година са съответно 10.34% и 10.10%.

„Спадът в цената на корпоративните кредити ще бъде значително по-малък, тъй като лихвите по корпоративните кредити вече са на достатъчно ниски нива, като се има предвид рискът, пред който са изправени банките в този сегмент“, каза Кристофор Павлов. Прогнозата е цената на корпоративните кредити да не падне под 7.40% средногодишно за цялата 2014 г. при 7.64% през първото тримесечие на тази година.

Като цяло очакванията са през следващите година и половина – две темповете, с които намаляват лихвите, както по депозитите, така и по кредитите да останат много ниски. Причината за това е продължаващата криза на правителствените дългове в еврозоната и особено в Гърция. Според Кристофор Павлов до края на тази година, както и през следващата лихвите по депозитите и по кредитите ще намаляват с около десетина базисни точки на годишна база.

 


Тагове: лихви, кредити
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg