EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2012г.: 90% договорени евросредства

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2012г.: 90% договорени евросредства

mail17:20 | 11.01.2012прегледи 480 коментарикоментари 0


Целта на страната ни към края на годината е 90 на сто от средствата по европейските оперативни програми да бъдат договорени, а разплатените – да стигнат до 38-40 %, заяви ресорният министър Томислав Дончев след края на правителственото заседание, информира Дарик. Той призна, че към момента няма ефект от искането на страната ни да се увеличи процентът на европейско съфинансиране за страните отличнички по финансова дисциплина.
„През есента на миналата година имаше инициатива за промяна на този текст именно за увеличаване на европейското финансиране на страните с временни бюджетни затруднения. България възрази срещу този текст и искаше включването на такива страни като България, които поддържат добра бюджетна дисциплина и именно заради това натискът по отношение на бюджетите им за съфинансиране е не по-малък от този на страните с временни бюджетни затруднения", припомни Дончев. Той обясни, че към момента няма практически ефект от несъгласието ни и от нашето искане.
В общия регламент за следващия програмен период е записано, че ако една страна надхвърли 3 на сто бюджетен дефицит, ще й се спрат всички недоговорени към съответния момент средства. Дончев допълни, че е притеснен от записаното в член 22, че страните с временни бюджетни затруднения могат да ползват по-високо съфинансиране, докато са в тези затруднения. България не подкрепя този текст и счита, че двата текста са в противоречие, обясни министърът по управление на средствата от ЕС.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg