EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2012 г.: Търсенето на петрол ↓

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2012 г.: Търсенето на петрол ↓

mail14:00 | 13.12.2011прегледи 365 коментарикоментари 0


Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) понижи прогнозата си за търсенето на петрол през 2012 година заради кризите в Европа и Северна Америка, които се отразяват на световната икономика, става ясно от месечния доклад на организацията. ОПЕК, която произвежда около 30 % от петрола в света, очаква търсенето да бъде от 88,87 милиона барела на ден догодина спрямо прогнозата й от ноември за 89,1 милиона барела на ден. Корекцията отразява забавянето на растежа в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), което се очаква да се отрази на Китай и Индия и следователно да окаже въздействие върху потреблението на петрол през идната година.
В световен план се очаква да бъдат засегнати производственият и търговският сектор. Вече се е забавило потреблението на петрол в транспорта и промишлеността, отбелязва ОПЕК, подчертавайки, че еврозоната е в центъра на безпокойствата. За 2011 година картелът оставя почти без промяна очакванията си за търсене от 87,80 милиона барела на ден спрямо прогнозираните миналия месец 87,81 милиона барела дневно. Дванайсетте страни от организацията поддържат прогнозата си за световния растеж от 3,6 на сто през 2011 и 2012 година, но изброяват някои рискове: предвидените мерки за строги икономии в еврозоната, но и в други страни от ОИСР, забавянето в развиващите се страни, по-специално Китай и Индия, все още мрачната икономическа обстановка в Съединените щати, които са фактори, изискващи по-специално внимание, изтъква ОПЕК. Тези предизвикателства, както и производствените квоти и напрежението около Иран, ще бъдат обсъдени на 160-та конференция на ОПЕК утре в централата на организацията във Виена. Общият обем на добива на петрол от страните от ОПЕК през ноември е достигнал най-високото ниво от три години - 30,68 милиона барела на ден, съобщава организацията, цитирана от ИТАР-ТАСС. 80 % от това увеличение се пада на две страни - Саудитска Арабия и Либия.
С 900 000 барела на ден се е увеличило миналия месец световното търсене. Очаква се утре на конференцията на ОПЕК картелът да запази сегашните си производствени квоти, отбелязва AP. Преди срещата министрите на петрола от организацията заявиха, че пазарът е балансиран. Министърът на петрола на Кувейт Мохамад Мухсин ал Басири изтъкна, че петролният пазар не страда от недостиг, нито от пресищане. Еквадорският министър на мините и петрола Уилсън Пастор уточни, че ще бъде запазено сегашното равнище на добив от 24,8 милиона барела на ден. От своя страна саудитският министър на петрола и минералните ресурси Али ибн Ибрахим ал Нуейми не пожела да прави прогнози дали ОПЕК ще промени квотите си. Според иранския ресорен министър Ростам Каземи членовете на ОПЕК ще вземат решение с консенсус, за разлика от срещата през юни, когато бяха разединени.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg