EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2012 старт на дигиталните магистрали

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2012 старт на дигиталните магистрали

mail16:20 | 24.11.2011прегледи 504 коментарикоментари 0


В средата на 2012 г. трябва да стартира изграждането на широколентов достъп до Интернет – на практика дигиталните магистрали на България, осигуряващи супербърз и качествен достъп до световната мрежа. „Предварителните ни разчети сочат, че през 2013 г. трябва да са факт първите „отсечки” от тези магистрали”. Това каза пред участниците в икономическия форум „Southeast Europe i* Forum” заместник-министър Валери Борисов. Той представи визията на правителството за развитие на информационните технологии, в която основен акцент са изграждането на дигитални магистрали и максимално бързо развитие на електронното правителство.
Приоритетите на правителството са в унисон с акцентите в европейския дигитален ред, който предвижда осигуряване на широколентов достъп на всички граждани на ЕС до 2020 г.и постигане на ниво от 50 % на граждани на съюза, които да ползват услуги на електронното управление към 2015 г. ЕС дава 9 млрд. EUR за изграждане на скоростни и високоскоростни широколентови мрежи в периода 2014-2020 г.
Проектът за изграждане на широколентови трасета за достъп до интернет ще помогне за преодоляване на изоставането в отдалечените райони, ще обезпечи технически електронното правителство у нас и ще даде възможност за предоставяне на модерни е- услуги. Инициативата се финансира от Оперативна програма „Регионално развитие” с 20 милиона евро.
По-рано този месец стартира първата фаза на инициативата за бърз интернет, която включва прединвестиционно проучване. Паралелно започна и разработването на техническо задание и тръжна документация за възлагане на проектирането и изпълнението на широколентови мрежи с отворен достъп в отдалечени селища в цялата страна. Данни на ЕК сочат, че увеличаването само с 10% на широколентовия достъп до интернет води до повишаване на икономическия растеж с 1-1.5%.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg