EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2012 - година на купажни вина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2012 - година на купажни вина

mail12:00 | 06.11.2012прегледи 1115 коментарикоментари 0


Ива Стойкова
Жестока криза на пазара на вино, най-лошата реколта от половин век, апокалиптична картина за виното в Европа тази година. Вино експерти от цял свят сякаш се надпреварваха да изтъкват колко е лоша 2012 г. Каква е ситуацията в България и доколко имат основание подобни твърдения?
Ниски добиви
Да, наистина тази е една от най-неблагоприятните години, призна пред EconomyNews.bg председателят на Националната лозаро-винарска камара Пламен Моллов. Съчетанието от тежка зима и горещото и сухо лято са причината за по-ниските добиви. Камарата отчита 15-20% по-малки добиви на грозде. Като добавим и по-малкия естествен добив от стафидиралото грозде, стигаме до ситуация, в която и количеството, и качеството е по-лошо. Разбира се, има региони, в които са направени модерни насаждения с капково напояване и те преодоляха проблемите. Има и региони, които бяха пощадени от природата, така че има и сравнително добро грозде, наред с районите с провалена реколта.
По оценка на Изпълнителна агенция по лозата и виното, предоставена специално на EconomyNews.bg, като цяло реколтата тази година е по-слаба в количествено отношение. Средните добиви са в границите на 350-400 кг/дка. Въпреки това изкупните цени са в същите граници като миналогодишните или малко по-високи за пробрано грозде и варират в границите 60-80 ст. за килограм грозде.
Качества
В цяла Европа реколтата е по-слаба като количество, но с по-добри органолептични показатели, смятат експертите в ИАЛВ. В България макар и по-слаба, реколтата от вино 2012 г. е с много добри показатели и с много високо захарно съдържание. Това означава, че дори и гроздето, и виното да са по-малко тази година, вината ще бъдат с много добри вкусови качества.
В някои райони температурите се задържаха при стойности - минус 27-30 градуса няколко дни и това доведе до 100% измръзвания на реколтата. Изключително горещото лято, засушаването и в резултат стафидиране на гроздето. Натрупа се захарност, без да се натрупат съответните ароматни, багрилни и други ценни съставки в гроздето, коментира Пламен Моллов. Но ситуацията не бива да се драматизира. Модерните фирми във винарския сектор разполагат с необходимите резерви. Такава е световната енологична практика. В години като тази те обикновено се насочват към производство на купажни вина, които са смесица от нова реколта и по-стари. Така се компенсират появилите се проблеми. Да, годината е трудна, може би е много лоша в сравнение с предходната изключително добра година, но не може да се прави трагедия. В природата има баланс. Технологиите дават възможности това да се компенсира в една или друга степен. Не очаквам сериозни сътресения на пазара, нито по отношение на качеството на продуктите, нито по отношение на цените. Дори няма да се почувства от крайния потребител промяна в негативна светлина, прогнозира председателят на Националната лозаро-винарска камара.
Европа
Съюзът на земеделците в ЕС предупреди, че сушата, студеното време и градушката са причина за най-лошата винена реколта в региона от близо един век. Очаква се гроздовата реколта на Франция да е по-ниска с близо 20% спрямо миналата година. Италия вече отчете спад от 7%, след като и през 2011 година тенденцията бе низходяща. В Португалия се наблюдава спад от близо 40%.
Световният пазар на вино преживява най-тежката криза през последните 37 години, на първо място заради тежките климатични условия във Франция и Италия, отчете доклад на генералния директор на базираната в Париж Международна организация по лозарство и винарство Федерико Кастелучи.
Тази година световното производство на вино ще се свие с 6,1% до равнището от 1975 г., като очакваните количества са между 243,5 и 252,9 млн. хектолитра. Миналата година световното производство на вино беше 264,2 млн. хектолитра. Пазарът на вино се свива непрекъснато от 2004 г. Резкият спад тази година беше неочакван дори за най-песимистично настроените специалисти. Лошата реколта от грозде неминуемо ще доведе до увеличение на цените на произвежданите от него алкохолни напитки и може да доведе до значително по-слабо предлагане на пазара. "За да избегнем дефицита, ще се наложи да използваме резервите си", изтъква Кастелучи.
И тук медалът има две страни, защото дългата слънчева есен в Германия обещава по-добра от средното година за германския сорт Ризлинг и други качествени винени сортове. Без да бъде сполетяно от слани и бури, гроздето тази година успя да достигне времето за прибиране на реколтата и да добие аромат без щети. Сортът Ризлинг, от който се прави ароматно, тръпчиво бяло вино, вирее най-вече в долината на река Мозел и е най-силно одобряваният продукт на германския винарски износ. Реколтата от друг сорт грозде за бяло вино от региона Франкония вече е напълно прибрана и според регионална асоциация на винопроизводителите в град Вюрцбург е "велика". През предишните две години реколтата пострада от студено време и есенни бури.
Мнозина производители от най-прочутите винени области в Европа вече също обявиха, че реколта 2012 се очертава с много добро качество.
В крайна сметка, „лозята са фабрика на открито” и това е част тръпката всяка година - както за производителите, така и за нетърпеливите любители на вино.
Още за реколта 2012 и пазара на вино четете тук.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg