EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

20 първокласни пътища стават скоростни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

20 първокласни пътища стават скоростни

mail07:10 | 20.09.2023прегледи 686 коментарикоментари 0


Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Ясен Йорданов посочи, че в момента се изпълнява поредица от  мерки за повишаване на безопасността п пътищата, когато е установен проблем, трябва час по-скоро да се приложат навременни решения. 

Пример за ефективна мярка, която се реализира в момента  е монтирането на гъвкави ограничители, с които да се ограничи неправилното изпреварване в участъци от първокласния път I-5 Русе - Велико Търново и на Прохода на Републиката – път II-55. Определени са 25 отсечки, с обща дължина близо 37 км.

С поставянето на стълбчета се осигурява физическото разделяне на посоките на движение и се ограничава възможността за неправилно изпреварване в участъците със слаба видимост. Аналогична мярка е приложена и в отсечката от път I-1 през Кресненското дефиле и резултатите са налице - от юни м. г. до момента в 16-километровия участък през дефилето няма нито един пътен инцидент.

На пътя Русе – Велико Търново гъвкави ограничители ще има на 14 участъка с обща дължина 19,5 км. От тях в област Русе са 4 участъка между Русе и Бяла, а в област Велико Търново са определени 10 отсечки между Полски Тръмбеш и Велико Търново.

На пътя през Прохода на Републиката разделителните стълбчета ще има на 11 участъка с обща дължина 17,14 км. В област Велико Търново отсечките са 8 на брой между Дебелец и с. Лагерите. В Стара Загора отсечките са 3 и са между с. Лагерите и Гурково.

 В участъците с ограничители се полага непрекъсната пътна маркировка с червена боя и плътни бели линии от двете страни с цел повишаване на вниманието на водачите. Целта ни е републиканската пътна мрежа да бъде по-безопасна за гражданите, каза председателят на УС на АПИ  инж. Йорданов.     

Започва разширяване на 20 първокласни пътни участъка до габарит на скоростни пътища. Това съобщи министърът на регионалното развитие Андрей Цеков на конференция за пътната безопасност, която се провежда в Пловдив.

В бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура"  за следващата година приоритет е възлагането на идейни проекти и изработването на Подробни устройствени планове (ПУП) за тези участъци.

Трасетата, предвидени за разширяване, са по направленията Русе – Разград – Шумен, Силистра – Шумен, Шумен – Ямбол, Ямбол – Лесово, Бургас – Малко Търново, Свищов – Русе, Враца – Оряхово. 

Още тази година ще бъде възложено идейно проектиране на допълнителни ленти на автомагистрала "Тракия" в участъка между София и Пловдив.

Скоростният път Видин - Ботевград ще бъде завършен до края на 2025 година. Работата по трасето Монтана – Мездра обаче трябва да започне отначало, е обяснил Андрей Цеков.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg