EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

20% по-висок добив на грозде

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

20% по-висок добив на грозде

mail08:05 | 17.09.2021прегледи 752 коментарикоментари 0


С 20 % по-висок добив от грозде очакваме у нас тази година. Това заяви пред журналисти министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков. Той заедно с вицепрезидента на България Илияна Йотова участва в гроздобер в лозовия масив на вила „Мелник“, която се намира в землището на с. Хърсово, община Сандански.

„145 хиляди тона винено грозде се очаква да бъде прибрано, като от него ще бъдат произведени около 100 млн. литра вино“, съобщи земеделският министър. По прогнози гроздовата реколта ще бъде с добри захарни и качествени показатели. В допълнение проф. Бозуков посочи, че българското вино е конкурентно и трябва да се използват всички възможности за неговата реализация на външния пазар.

Аграрният министър съобщи още, че за месеците юни, юли и август от Държавен фонд „Земеделие“ са изплатени близо 12,5 млн. лв. на производителите в сектора по различните мерки на Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор (2019-2023 г.). Браншът се предвижда да бъде подпомогнат и чрез Ковидмерките, за прилагането на които бе осигурен финансов ресурс с актуализацията на бюджета.

По време на посещението си министър Бозуков проведе среща с представители на бранша, на която коментираха възможностите за разширяване на пазарите за винопроизводителите, както и целевото подпомагане на сектора.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg