EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

20 електробуса в София до края на 2018

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

20 електробуса в София до края на 2018

mail12:10 | 10.05.2018прегледи 1802 коментарикоментари 0


До края на годината пристигат първите 20 електробуса в София и имаме нужда от специалисти, които да ги поддържат, защото сега нямаме. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на откриването на новия център за диагностика на електрически и конвенционални автомобили в Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“.

„Нашите основни усилия през последните години са насочени към подобряването на качеството на въздуха. Една от важните мерки затова е стимулирането на електромобилността, както по отношение на градския транспорт, така също и по отношение на личните превозни средства. Закупуваме нова техника и в същото време имаме нужда от специалисти, които да я поддържат. Новата техника изисква млади и добре подготвени специалисти. Столичният авто и електротранспорт имат сключени договори с гимназията за дуално обучение, за да може да си подготвим специалисти, които и в момента използват базите на транспортните дружества, за да провеждат своята практика“ каза Фандъкова.

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев, който също беше сред гостите заяви, че създаването на този учебен център откроява две тенденции. „На първо място автомобилният сектор в България се развива с изключително добри устойчиви темпове. Като оборот в него надхвърля 1 млрд. евро а добавената му стойност се е увеличила 4 пъти за последните 10 години. Това е и един от секторите, който привлича най-много чуждестранни инвеститори именно във високотехнологичните производства, а това показва, че тепърва ще имаме нужда от добре подготвени кадри в този сектор. Другата важна тенденция е, че тепърва ще расте производството на екологични автомобили“ коментира Манолев. Той заяви, че всички трябва да осъзнаят, че без модерно образование и здрава връзка между училищата и работодателите не може да имаме устойчив ръст на икономиката. Пожела на учениците да не е далеч времето, в което те ще работят в първия български завод за производство на цели автомобили. Директорът на професионалната гимназия Теньо Стойчев каза, че новият център е първият по рода си в страната и той е направен със средства на бизнес организации, Министерството на образованието и науката и самоучастие от страна на образователната институция. Стойчев добави, че изграждането на новата придобивка струва над 200 000 лева. „Самият бизнес ни предостави три автомобила, от които единият е хибрид. Тук учениците ще научат всичко, свързано с диагностиката на електрическите и конвенционални автомобили, възможните повреди“, добави директорът. Стойчев коментира още, че новият център е снабден с най-модерната техника, която в момента има в бизнеса и ученикът директно ще заема работно място без да има нужда от преквалификация. /БГНЕС

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886