EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

20 000 лв. за читалищата в Кюстендил

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

20 000 лв. за читалищата в Кюстендил

mail15:00 | 08.04.2010прегледи 1648 коментарикоментари 1


Съгласно измененията в новия Закон за народните читалища Министерство на културата определя субсидираните бройки за културните институции. Това съобщи за радио Фокус - Кюстендил заместник - кметът по хуманитарни дейности на община Кюстендил Виктор Янев. По думите му, с писмо на министъра на културата тази година на територията на община Кюстендил за читалищна дейност са утвърдени 58 субсидирани бройки. „Тъй като читалищата в селата Горно Уйно и Въртешево не са представили актуално състояние, тази година те няма да получат субсидии.
За момента от общо 41 читалища са субсидирани 39”, уточни Янев. Една субсидирана бройка възлиза на 6 417 лева съгласно решение на Министерски съвет от тази година. Отпуснатите средства се разпределят между отделните читалища съгласно механизма за разпределение на субсидираните бройки, утвърден от културното министерство. Сумите зависят от дейността на читалищата, от броя на членовете, както и от броя на жителите в съответното населено място.
Кметът на община Кюстендил е утвърдил комисия съгласно Закона за народните читалища, която да разпредели средствата. В нейния състав участва по един представител от читалище и представител на община Кюстендил. Тази година това е Слава Соколова, която отговаря за читалищната дейност в общинския отдел „Култура и духовно развитие”. Янев допълни, че комисия към Общински съвет-Кюстендил е разпределила сумата от 20 000 лева за читалища, които организират традиционни международни и национални прояви, като надеждите са догодина сумата да бъде по-голяма. Ще бъдат подпомогнати читалище „Братство” за организирания международен китарен фестивал, както и читалище „Пауталия” за организирания международен фолклорен фестивал „Сребърна пафта”.



 
Коментари
 
Здравка Цанкова - 29-03-2011 г. 07:42:37

Село Шишковци занемарена читалище.Назначен е човек със средно образование който не си стои на работното място.Идват от време на време туристи и се налага да се търси из селото библиотекаря за да отвори къщата музей.В момента се търси човек да се назначава със висше образование.Мисля че държавата няма пари да издържа още един лентяй.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4227