EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2/3 от дивидентите на ЕРП отиват в чужбина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2/3 от дивидентите на ЕРП отиват в чужбина

mail18:00 | 21.04.2010прегледи 892 коментарикоментари 0


Държавата ще получи около един 1,6 млн. лева дивидент за 2009 година от ЕРП за Североизточна България – Е.ОN, съобщи енергийният министър Трайчо Трайков.

Правителството е поискало размерът на дивидента да е 80 % от печалбата на дружеството, но компанията се е съгласила само на една четвърт. Трайков обясни, че подходът при разпределянето на дивидента и за останалите две дружества CEZ и EVN ще е сходен, но все още не е ясно окончателното решение на двете компании.

Загубите на енергия по мрежата за EVN през 2009 г. са 12,2%, съобщи Йорг Золфелнер, мениджър на EVN по време на заседание на парламентарната икономическа комисия днес. Тяхното намаляване може да донесе 8 млн. лв. приходите от ДДС за хазната, допълни още той, като отбеляза, че ако дружество е изплащало печалби през последните пет години, то 2/3 от тях биха отишли в чужбина.
 67% от дивидентите на CEZ България също биха се изнесли в Чешката Република при евентуалното им разпределение, бе коментарът Ян Вавера, регионален мениджър на CEZ за България по време на същото заседание.
Обезпокоени сме от медийната кампания, която се води в последните дни. Повечето от нещата, които се обсъждат в медиите, имат много ясно и просто обяснение, каза Вавера. Ако България търси антикризисни мерки, най-логичното би било печалбите ни да бъдат реинвестирани. За 5-те години работа на CEZ в България, компанията е инвестирала 370 млн. лв. за подобряване на услугите, с 80 млн. лв. повече, отколкото получената печалба. По-добре е тези средства да останат в България и да не се разпределят дивидентите, каза Вавера.
Надяваме се държавата да остане собственик на дялове си в нашите дружества, отбеляза председателят на УС на Е.ОN България Гюнтер Шуберт. Той смята, че така те ще бъдат проверявани както от различни инстанции, така и от държавата. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg