EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2/3 от българите искат да са пенсионери

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2/3 от българите искат да са пенсионери

mail11:00 | 15.07.2010прегледи 545 коментарикоментари 0


Две трети от работещите българи заявяват, че когато съберат необходимия брой точки и достигнат възрастта за пенсиониране, ще се пенсионират, показва национално представително проучване на НЦИОМ, направено между 25 юни и 2 юли сред 1000 души.
Само 6% от анкетираните не биха се пенсионирали, дори да отговарят на всички изисквания, а 26.5% все още не са решили. Готовност да се пенсионират веднага, щом отговорят на условията, изразяват предимно онези, които търсят гаранция за сигурни доходи - жените, хората със средно и по-ниско образование, жителите на селата, бедните и представителите на малцинствата, показват данните.
Три са най-важните условия, при които трудово активните българи биха продължили да работят след навършване на пенсионна възраст - висока заплата /68%/, безопасни условия на труд /45%/, внасяне на осигуровки от работодателя, които да увеличат размера на пенсията /38%/.
Ниските доходи от пенсия са аргумент за две трети от интервюираните да одобряват възможността пенсионерите да могат и да работят. Против тази възможност се обявяват 23%.
Според данните 43% твърдят, че за определен период са работили без осигуровки. Общо 57% от трудово активните българи посочват, че досега винаги са им внасяни необходимите осигуровки. Пропуски в осигуряването нямат  високообразованите, жителите на малките градове и хората с висок стандарт на живот.
Безработицата е посочвана като основна причина да има хора без осигуровки за известно време. Общо 15% от участвалите в проучването твърдят, че са били безработни и регистрирани в бюрата по труда, а седем на сто са били безработни, но не са били регистрирани на трудовата борса. Общо 21% от интервюираните уточняват, че в периода, за който не са били осигурени, са работили, без да им е внасяна осигуровка. Най-често без осигуровки са работили мъжете, хората със средно и основно образование, живеещите с големи лишения.
Всеки трети е сигурен, че ще успее да събере необходимия осигурителен стаж при пенсиониране. Общо 26% очакват, че няма да са събрали необходимия им за пенсия осигурителен стаж, а 41%а не могат отсега да преценят дали ще успеят. Такъв отговор дават предимно хора на възраст до 39 г. Най-често мъжете допускат, че ще успеят да съберат необходимия им осигурителен стаж. На същото мнение са високообразованите, хората на възраст между 40 г. и 60 г., заможните българи. Опасения, че може да не съберат необходимия им осигурителен стаж, изказват основно хора от малцинствата, нискообразовани и бедни хора.
Анкетираните посочват няколко причини, поради които очакват да им бъде трудно да съберат необходимия осигурителен стаж. За 35% това е възможността за трайна безработица, за 25% - фактът, че вече са били дълго време без работа, а за 17%, че са работили, без да са им внасяни осигуровки.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg