EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2 хил. лв. нужни на семейство, твърди синдикат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2 хил. лв. нужни на семейство, твърди синдикат

mail10:15 | 29.10.2010прегледи 994 коментарикоментари 3


Издръжката на член от четиричленно домакинство (2 възрастни + 2 деца) в края на септември достигна 502,00 лв., или общо това домакинство трябва да разполага месечно с 2008 лв. за нормален живот. Това съобщи Любен Томев, директор на Институтa за социални и синдикални изследвания на КНСБ, информират от синдиката.
Парите са необходими за храна, да се поддържат разходите за дома, за облекло, да се ползват медицински и образователни услуги спрямо нормалните български стандарти.
Темпът на нарастване на издръжката на живот през септември е 1,5% спрямо юни 2010 г., а спрямо същия период на миналата година увеличението е с 4,9%. След кризисната 2009 г., когато издръжката на живот през септември отбеляза реален спад на ценовите нива, през същия период на 2010 г.
трендът се обръща и се наблюдава плавно увеличение на ценовите нива, които водят до ясно изразена тенденция на поскъпване на живота, коментират от КНСБ.
Основните фактори, които са повлияли върху покачване издръжката на живота през септември 2010 г., са резултат от поредното увеличение на цените (от 1.07. 2010 г.) на природния газ (с 24,6%), на електроенергията (с 1,6%),
топлоенергията (с 12%). Това ни дава основание да считаме, че ще продължи поскъпването на живота и през следващите месеци, защото ценовата динамика ще бъде диктувана основно от преките и вторичните ефекти на поскъпването на изброените по-горе стоки и услуги, посочват от КНСБ.
В групата на хранителните стоки е регистрирано поскъпване с 1,8% спрямо юни т.г., а на годишна база - с 6,2%.
Тези стойности не бяха очаквани, се отбелязва в съобщението. Обичайната за този период дефлация, обусловена от сезонния спад на плодовете и зеленчуците, бе заместена със стабилен ценови ръст, коментират от КНСБ.
При някои основни хранителни стоки скокът е значителен - в групата "Хляб и зърнени храни" се отбеляза средно с 4,8% поскъпване, като пшениченото брашно скочи с 24,8%, хлябът с 5,3%, при хлебните и тестени изделия повишението е с 3,1%, информират от синдиката.
Рекордно висок е скокът при яйцата. Само за три месеца тяхната цена нарасна с 6,2% в най-благоприятния за тяхното предлагане сезон. Сериозно е и поскъпването в групата "Мляко и млечни продукти"- с 4,1%. В групата "Животински и растителни масла" средното покачване на цените е с 14,6%.
При нехранителните стоки и услуги средно цените са нараснали с 1,3% през третото тримесечие на годината, на годишна база с 3,8%. Трайно е покачването на разходите, свързани с поддържането на жилищата, отопление и осветление. За тримесечен период жилищните наеми и разходите за поддържане на жилището са нараснали с 2,5%, а за годишен с 6,6%.


 


 
Коментари
 
rumen - 29-10-2010 г. 11:03:22

Приятели, Живота на всички ни е свързан с Бюджета - или вземаме или даваме...!!! Чакахме изявление от Б.Б. - Че с новия бюджет ще осигури минимума от "Харта за правата на човека", залегнала в Конституцията на Р.Б., която е неразделна част от подписаната и от България Лисабонската стратегия: Член 25 от Хартата: ” - Всеки има правото на жизнен стандарт, който да осъществява на него и семейството му здраве и благополучие, включително прехрана, дрехи, жилище, медицинско обслужване и необходимите социални услуги, както и правото на сигурност в случай на безработица, болест, инвалидност или овдовяване, при старост, както и при други по-нататъшни загуби на средствата за издръжка, по независещи от него обстоятелства. - Майките и децата имат право на особена социална помощ и подкрепа." Какви са тези минимални изисквания: - "Жизненият минимум" (гладуването) е 189лв. – За физически геноцид! - "Социалния минимум" е 634лв. – За социален геноцид!! - "Издръжката на едно дете" е 370лв. – При по-малко

rumen - 29-10-2010 г. 11:05:36

- "Издръжката на едно дете" е 370лв. – При по-малко се извършва Национален геноцид – децата възпроизвеждат нацията...!!! - Минималната издръжка на четиричленно семейство, е 2008лв., а средната заплата е само 640лв... Това означава, че: - При двама работещи на „средна заплата”, семейния доход е 1280 лева или по 320 лв., което е по-малко дори от необходимата издръжка за едно дете… - Излиза, че 70% от работещите (1.8 милиона) и техните деца са „Социални аутсайдери”, което прави около 5.0 милиона… - Към тази цифра трябва да прибавим и 90% от пенсионерите - около 1.6 мил. Истината: - 6.6 милиона от българското население живее са „Социални аутсайдери”… - Да не забравяме и около 0.5 милиона, живеещи с доходи под „Границата на глада” от 198лв. (границата на убиване чрез глад, както в концлагерите…) или общо 7.1 милиона…, а всичко това е…: - Грубо потъпкване на „Хартата за правата на човека”! Извод…: - В България живеят „Нормално” около 0.3-0.5 милиона души… - Нали затова свалихме от власт чар

rumen - 29-10-2010 г. 11:06:48

Истината: - 6.6 милиона от българското население живее са „Социални аутсайдери”… - Да не забравяме и около 0.5 милиона, живеещи с доходи под „Границата на глада” от 198лв. (границата на убиване чрез глад, както в концлагерите…) или общо 7.1 милиона…, а всичко това е…: - Грубо потъпкване на „Хартата за правата на човека”! Извод…: - В България живеят „Нормално” около 0.3-0.5 милиона души… - Нали затова свалихме от власт чарвените фашисти! - „НАРОДЕ...???”

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg