EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

2 оферти за газовата връзка Гърция-България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2 оферти за газовата връзка Гърция-България

mail08:07 | 03.04.2019прегледи 721 коментарикоментари 0


Известни са вече офертите за обществена поръчка с предмет "Проектиране, доставка и строителство на междусистемна газова връзка Гърция-България“. Прогнозната стойност на обществената поръчка е 145 000 000 (сто четиридесет и пет милиона) евро без ДДС, а срокът за изпълнение на поръчката е 18 месеца, считано от започване на изпълнението.

Над 10 български и чуждестранни компании и обединения проявиха първоначален интерес към обществената поръчка и подадоха документи в първа фаза на процедурата. Търгът се провежда като ограничена процедура, като по правило само петима кандидати могат да продължат напред към втора фаза и подаване на оферти. Допуснатите кандидати са:

ДЗЗД „АЙ ДЖИ БИ – 2018“

Обединение „Макс Щрайхер-Терна“

Обединение Spiecapag Trace IGB 2018

J&P АВАКС

Обединение – „CPP-AKTOР“

От допуснатите кандидати в посочения от възложителя краен срок са постъпили оферти от ДЗЗД „АЙ ДЖИ БИ – 2018“ и J&P АВАКС.

Предстои разглеждане на техническите предложения за тяхната допустимост, поставяне на техническа оценка според показателите на методиката и отваряне на ценовите предложения.

От ICGB предвиждат изборът на изпълнител да бъде осъществен през месец май, с което да се обезпечи старт на строителните дейности през месец юни. „Проектната компания и нейните акционери са мобилизирали всички ресурси за спазване графика за започване на строителство, като разчитаме на високото качество на техническите предложения на участниците и техния утвърден професионализъм“, коментираха изпълнителните директори на компанията Теодора Георгиева и Константинос Караянакос.

ЕК отпусна във вторник 33 млн. евро за изграждането на трансграничен газопровод между Комотини и Стара Загора. Връзката ще бъде с дължина 182 километра. Така газовите системи на двете страни ще бъдат свързани за първи път, като това ще доведе до диверсификация на енергийните източници за региона и ще повиши енергийната сигурност.

Проектът е в рамките на мащабна инвестиция по линия на кохезионната политика в 25 големи инфраструктурни проекти в 10 членки на ЕС в размер на 4 млрд. евро.Газопроводът е европейски проект от общ интерес, допринасящ за постигането на целите на Енергийния съюз. По-голямата конкуренция на пазара на газ ще доведе до по-ниски цени за потребителите, подчертават от ЕК.

„Тези 25 проекта са пример за това как Европейският съюз работи за подобряване на живота на гражданите - от повишаване на качеството на питейната вода и бързината на железопътния транспорт до модернизиране на болници. През настоящия бюджетен период сме одобрили отпускането на средства от ЕС в размер на 32 млрд. евро за 258 големи инфраструктурни проекта. Тези проекти са „посланици“ на политиката на сближаване и аз се гордея с всеки един от тях“, заяви комисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу.

  

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 894