EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

2% от защитените влогове в КТБ изтеглени кеш

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2% от защитените влогове в КТБ изтеглени кеш

mail11:10 | 08.01.2015прегледи 1006 коментарикоментари 0


Само 2% от защитените влогове в КТБ са изтеглени кеш, съобщи председателят на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков в Министерството на финансите. През първите 20 работни дни след 4 декември 2014 г. фондът е изплатил 90% от гарантираните депозити или 3 млрд. и 250
млн.лв., съобщи още той.
Вложителите вярват в българската банкова система. До момента 91 300 вложители са се разпоредили със своите средства. Първият ден е бил особено натоварен - в него са били разпоредени 1 млрд. и 188 млн. лв. от страна на вложители или общо 32% от гарантираните влогове в банката, уточни Радослав Миленков. За първите три дни 55% от гарантираните влогове са били разпоредени, а сега вече трендът е намаляващ, добави той.
Радослав Миленков отбеляза, че всичките пари за изплащане на депозитите са били осигурени предварително - от собствените средства на фонда и чрез заем от правителството до 2 млрд. лв.
Фондът за гарантиране на влоговете в банките в момента води разговори с финансови институции за осигуряване на стендбай кредитни линии, които да бъдат използвани в случай на нужда, както и за рефинансиране на част от заема на правителството, така че парите да бъдат върнати на българските данъкоплатци, обяви Миленков.

Министърът на финансите Владислав Горанов добави, че заемът, който ще вземе фондът, ще бъде държавно гарантиран в рамките на разчетените от правителството държавни гаранции за 2015 г.  Ако фондът успее да привлече финансиране без държавни гаранции, то той може да го направи, добави Горанов.
Той отбеляза, че ако фондът успее да договори нов заем и върне стария на правителството, то парите ще останат във фискалния резерв. Засега няма да се променя емисионната политика за 2015 г. , посочи Горанов.
Днес министърът се срещна в Министерство на финансите с председателя на УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков и с ръководителите на банките, обслужващи вложителите на КТБ при изплащането на гарантираните им влогове. Това съобщи пресслужбата на МФ. На срещата бе отчетен именно резултатът през първия месец от изплащането на гарантираните суми, започналото на 4 декември миналата година.

По закон гарантираните влогове се изплащат в рамките на пет години. Общият размер на гарантираните депозити в КТБ е близо 3.6 млрд. лева, които принадлежат на 255 000 клиенти.

Уроците по казуса КТБ са прочетени и в кратки срокове ще се отстранят слабостите в законодателството, увери днес медиите финансовият министър Владислав Горанов.
В отговор на журналистически въпроси Министър Горанов коментира, че "странните практики, които са се развивали в банката с отнет лиценз, са изолиран случай и не могат да се приписват върху банковата ни система. Това, че са допуснати да се случат, поставя под въпрос имунитета на банковата система и
на държавата да идентифицира и да решава подобни казуси".
Финансовият министър беше категоричен, че "уроците са прочетени" и заяви, че в тясно сътрудничество с Народното събрание ще се направят необходимите промени, така че слабостите, които са забелязани в Закона за банковата несъстоятелност и в Закона за БНБ, да бъдат премахнати.
По отношение на търговските сделки, които се извършват в момента с активи на кредитополучатели на КТБ министърът коментира, че разчита на Върховния административен съд максимално бързо да реши казуса. "Имам уверението, че в кратки срокове, а не в предварително заявените, ще имаме решение по
жалбите срещу решението на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ и ще влезем в класическата несъстоятелност, посочи Горанов. Тогава според Закона за банковата несъстоятелност с назначаването на синдици ще може да се контролира извършването на сделки, които нарушават масата на несъстоятелността и привилегироват едни кредитори пред други.
Министърът припомни, че е ангажиран целият държавен ресурс - и на органите по приходите, и на прокуратурата, за да не се допусне увреждане на масата на несъстоятелността на КТБ и късането на връзката между кредитите и придобитите с тях активи. "Ако ВАС реши, че неправилно е отнет лицензът на КТБ, влизаме в хипотеза, че ФГВБ е най-големият кредитор на банката" - отговори министър Горанов на журналистически въпрос.


Тагове: КТБ, вложители
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg