EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2 млрд.лв. европейски плащания през 2010

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2 млрд.лв. европейски плащания през 2010

mail18:35 | 04.08.2010прегледи 976 коментарикоментари 0


До края на годината очаквам разплатените средства по европроекти да достигнат 2 млрд. лева. Това заяви днес на пресконференция министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. Той поясни, че очаква с приетото от МС постановление за определяне на механизма за верифициране на разходите и изплащане на безвъзмездна финансова помощ по оперативните програми да се преодолее регистрираното към момента забавяне на темпа на разплащанията.
Постановлението е част от пакета мерки на министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев за подобряване на механизма за оползотворяване на безвъзмездната финансова помощ от ЕС и ускоряване на процеса. Нормативният документ унифицира процедурите по верификация и изплащане на безвъзмездната финансова помощ от ЕС и въвежда по-кратки срокове на всяка отделна стъпка. В рамките на три месеца всички изрядни бенефициенти ще получават средствата за своите плащания, а при забавяне на плащанията по вина на администрацията, бенефициентът ще получава обезщетение. В момента по някои от програмите забавянията при изплащането на одобрените разходи могат да достигнат шест и дори осем месеца, отбеляза министър Дончев.
С постановлението се въвежда изискването за задължително информиране на бенефициентите по оперативните програми за техните права и отговорности на всяка стъпка в процеса на изплащането на финансовите средства по одобрените проекти. Приетото постановление ще улесни работата и на контролните органи, които ще осъществяват проверки върху процеса на верифицирането на разходите и изплащането на безвъзмездна финансова помощ на базата на нормативно уредени процедури, които са единни за всички отговорни институции.
 

Правителството днес прие изпълнителите на големи инфраструктурни проекти по оперативните програми вече да могат получават авансово до 35% от средствата. Увеличаването на размера на авансовите плащания е за изпълнението на проекти и дейности от бенефициенти по оперативните програми „Регионално развитие”, „Транспорт” и „Околна среда”. Увеличеният размер на авансовите плащания ще укрепи финансовия капацитет на публичните бенефициенти, изпълняващи проекти по трите оперативни програми, като им осигури допълнителен финансов ресурс. Промяната цели ускоряване на реализацията и повишаване на ефективността на изпълнение на проектите от публичните бенефициенти.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg