EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2 млн.лв. за обучение на държавни IT-експерти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2 млн.лв. за обучение на държавни IT-експерти

mail12:40 | 17.02.2015прегледи 733 коментарикоментари 0


Първите петдесет държавни служители, които отговарят за информационните системи в министерствата, започнаха обучението си по проект на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията - „Повишаване квалификацията на служителите от администрацията на централно ниво чрез усъвършенстване на знанията и практическите им умения за управление на софтуерни ИТ проекти в съответствие със съвременните методологии“.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Административен капацитет“. Над триста и петдесет експерти от централната администрация ще преминат квалификационни курсове, за да бъдат обучени в поддръжката и експлоатацията на системите за предоставяне на услуги на електронното управление.

До този момент, липсата на специализирана подготовка и недостигът на обучени кадри, са сред основните пречки за ускореното разработване и предоставяне на електронни услуги, каза по повод старта на курсовете заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов. „Това е първото, най-мащабно обучение на служителите, които отговарят за системите за електронно управление във всички министерства“, добави той. Програмата на обученията съчетава академични знания и практически умения, които ще бъдат прилагани в работата на ИТ експертите.

Темите на курсовете, които започнаха, са „Киберсигурност“, „Бизнес анализ“, „Системна администрация“ и “Java програмиране”. Участниците ще преминат предварителна проверка за оценка на нивото им на знания и подготовка. Срокът на курса е 10 работни дни и след преминаване на съответните тестове, ИТ служителите ще получат сертификат за успешно преминато обучение по конкретната тема.

Една от целите на проекта е осигуряване на ефективно функциониране на електронното управление чрез подготовка на достатъчен брой квалифицирани служители, отговарящи за разработването, управлението, координирането и мониторинга на програми и софтуерни проекти в областта на информационните технологии и електронното управление. Проектът е на стойност 1 913 372, 05 лв. и се очаква да приключи през септември 2015 г.

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg