EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2% данък върху застрахователните премии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2% данък върху застрахователните премии

mail14:45 | 08.09.2010прегледи 1602 коментарикоментари 0


Предвижда се облагане на застрахователните премии, това решиха депутатите днес, по време на първо четене на законопроект за данък върху застрахователните премии.

Вносител е Министерски съвет, чийто мотиви се ограничават до това, че в условия на икономическа криза, са необходими нови източници за приходи. В повечето  държави от ЕС съществува подобно облагане, поради което застрахователите, осъществяващи  дейност в България, ще бъдат в съпоставимо положение спрямо останалите европейски застрахователи.

В проекта се предлага облагане с данък от 2% на застрахователните премии по облагаеми договори от общото застраховане с изключение на презастраховането и ретроцесията, животозастраховането и договорите за застраховки на товари по

време на международен превоз, когато началната или крайната точка на превоза е извън територията на страната.

Няма да се облагат и договорите за застраховки на летателни апарати и плавателни съдове, както и премиите за гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на такива транспортни средства.

Промените бяха подкрепени от ГЕРБ и Атака, срещу тях гласуваха БСП и Синята коалиция.

Мартин Димитров отбеляза, че данъкът ще се плаща от крайните потребители, като те няма да донесе нужния ефект. Данъкът се въвежда, защото НАП не може да събере приходите си, допълни той.

Това е директно увеличаване на данъците не върху бизнеса, а върху тези, които ползват услугата, посочи и Румен Овчаров от "Коалиция за България". Той поясни, че първоначалният вариант е бил за облагане застрахователя, а не на застрахования, но поради лобистки натиск към управляващите духът на законопроекта е променен напълно.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037