EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2-год. дъно за световния индекс на храните

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2-год. дъно за световния индекс на храните

mail08:02 | 11.09.2023прегледи 621 коментарикоментари 0


Световният ценови индекс на Агенцията на ООН по храните спадна през август до ново най-ниско равнище от две години, обръщайки тенденцията на възстановяване, наблюдавана през предходния месец, след като спадът на повечето хранителни стоки неутрализира повишенията при ориза и захарта, предаде Ройтерс.

Индексът на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО), който проследява най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, достигна средно 121,4 пункта през август срещу ревизирани 124,0 за предходния месец, съобщи днес ФАО.

Първоначално за юли бяха отчетени 123,9 пункта, отскачайки от двугодишен минимум през юни.

Цифрата за август е най-ниската от март 2021 г. и също с 24 на сто под историческия връх, достигнат през март 2022 г. след нахлуването на Русия в Украйна.

Спадът в общия индекс отразява спада на млечните продукти, растителните масла, месото и зърнените храни, въпреки скока на бенчмарка на ФАО за ориз до 15-годишен връх след индийските ограничения за износ, каза агенцията.

Индексът на ФАО за зърнени култури се понижава с 0,7 на сто спрямо юли, тъй като цените на пшеницата намаляват на фона на реколтите в северното полукълбо, докато царевицата пада за седми пореден месец до почти тригодишно дъно, притисната от рекордната реколта в Бразилия и наближаващата реколта в САЩ.

За разлика от това, индексът на ориза на агенцията се е повишил с почти 10 на сто на месечна база, тъй като решението на Индия през юли да забрани износа на бял ориз наруши търговията в момент на ограничени наличности преди новите реколти.

Индексът на захарта на ФАО се е повишил с 1,3 на сто на месечна база през август, поставяйки го с 34 на сто над нивото от предходната година, подкрепен от опасенията относно въздействието на времето на Ел Ниньо върху световното производство.

Цените на растителното масло са паднали с 3,1 на сто през август, докато цените на млечните продукти са паднали с 4 на сто, осми пореден месечен спад, който отразява голямото предлагане в Океания и по-бавния китайски внос.

В отделен доклад за предлагането и търсенето на зърнени култури ФАО прогнозира световното производство на зърнени култури тази година на 2,815 милиарда тона, малко надолу спрямо предишна оценка от 2,819 милиарда.

Последната прогноза все пак беше повишение с 0,9 на сто спрямо 2022 г. и съответстваше на рекордното производство от 2021 г., посочи ФАО.

Преразглеждането за спад отразява основно намалението на прогнозираното производство на пшеница, тъй като сухото време засегна Канада и Европейския съюз, а проливните дъждове засегнаха китайските култури, уточни агенцията./БТА


Тагове: храни, индекс
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg