EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

19,7 млн. лв. за училища

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

19,7 млн. лв. за училища

mail13:20 | 27.02.2012прегледи 874 коментарикоментари 0


28 общини извън градските агломерации получават общо 19.7 млн. лева за внедряване на мерки за енергийна ефективност в общинска образователна инфраструктура. Кметовете получиха чекове със стойността на договорите от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и Деница Николова, ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие”.

“Важно е да отбележим, че тези проекти бяха в списъка на чакащите, защото нямаше финансиране, но успяхме да осигурим. Сега подписваме договорите, а наесен над 11 000 деца вече ще учат в уютна атмосфера. Освен това, след въвеждането на мерките за енергийна ефективност, разходите за отоплението на сградите ще намалеят значително”, каза министър Лиляна Павлова.

По схемата „Подкрепа за прилагане на мерки за енергийна ефективност в общинската образователна инфраструктура на 178 малки общини” ще бъдат реконструирани 31 училища и 17 детски градини и ясли. Предвижда се след реализирането на мерките да се спестяват приблизително 15 000 мегаватчаса на година.

Внедряването на мерки за енергийна ефективност в общински образователни институции включва подмяна на дограма (прозорци, врати), топлинна изолация, основен ремонт и подмяна на абонатни станции/котелни стопанства, изграждане на инсталации за оползотворяване на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), балансиране на отоплителна/охладителна, вентилационна инсталация ремонт и подмяна на вътрешна отоплителна/охладителна/вентилационна инсталация, монтиране на радиаторни термостатни вентили и разпределители, въвеждане на енергоспестяващо осветление, внедряване на автоматизирани системи за управление и регулиране на потреблението на топлинна и електрическа енергия, газифициране на сградата.

Към момента средствата от ОПРР, инвестирани в образователна инфраструктура, възлизат на 400 млн. лева по 207 договора. С проекти са се включили общо 607 учебни заведения, от които 13 са университети. 217 от тях са напълно завършени, по останалите работата продължава.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg