EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

1951:Ограничава се купонната си-ма в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1951:Ограничава се купонната си-ма в България

mail15:05 | 22.03.2024прегледи 490 коментарикоментари 0


Архив на БТА

В България купонната система функционира от края на 1940 г. и е въведена от правителството на Богадан Филов. Причина за нея е Втората световна война, която е в разгара си и оказва силно влияние на световната икономика. Купонната система е практика за контролиране на разпределението на дефицитна стока при възникнало извънредно положение в една държава. Чрез тази система се ограничава опасността от пълното изчезване на намалелия ресурс.

След септември 1944 г. купонната система се запазва, а държавното управление започва процес по премахването ѝ.

 

На 20 март 1951 г. Министерският съвет приема Постановление № 272, с което отпадат купоните за промишлени стоки. От този момент те стават обект на свободна търговия с фиксирани цени.

В бюлетин „Дневни вести“ БТА публикува приетото постановление, части, от което поместваме:

ПОСТАНОВЛЕНИЕ

№ 272 от 20.111.1951 г.

На Министерския съвет и ЦК на БКП за премахване на купоните за промишлените стоки. Преминаване към открита свободна търговия с тях по единни държавни цени и повишаването на заплатите на работниците и служителите.

Министерският съвет и ЦК на БКП, считат, че в резултат на успешното изпълнение през 1949-1950 година на поставените от петгодишния план задачи и годишните планове по промишленото производство, в това число и производството на стоки за широко потребление, а също така, благодарение на проведените от правителството мероприятия за всестранно увеличение пазарните стокови фондове за продажба на населението, са създадени реални условия за отменяне на купоните за всички промишлени стоки и преминаване към открита свободна търговия с тях по единни държавни цени.

Взимайки предвид увеличението на производството, определено за 1951 година на стоки за широко потребление и пазарните фондове за продажба на населението, Министерският съвет и ЦК на БКП

ПОСТАНОВЯВАТ:

1. Отменят се разпределителните карти за памучните, вълнените, копринените и ленените тъкани, готовото облекло от тях, вълнените и памучни одеяла, памучния, вълнения и копринен трикотаж, чорапите, дюшеците, юрганите и обувките и същите стоки се пускат в свободна продажба по единни държавни цени на дребно, с което се завършва премахването на купоните за всички промишлени стоки в страната.

2. Установяват се единни държавни цени на дребно на памучните, вълнените, копринените и ленените тъкани, готовото облекло от тях и одеялата, памучния, вълнения и копринения трикотаж, чорапите, шевните конци, юрганите, дюшеците и обувките, като се намаляват досегашните им свободни цени, както следва:

на памучните тъкани – средно с 25%

на вълнените тъкани – средно с 20%

на копринените тъкани – средно с 22% (...)

3. Намаляват се досегашните единни цени на пресованите гумени цървули, детски шушони и ботушки, дамските шушони, електрическите крушки, тръбните легла и кушетки, както следва: (…)

4. Намаляват се свободните цени на олиото, свинската мас, строителните гвоздеи и стъклата за прозорците, както следва: (…)

5. Утвърждават се разработените от Министерството на вътрешната търговия ценоразписи:

а/ за единните държавни цени на дребно на тъканите, трикотажа, чорапите и шевните конци;

б/ за единните държавни цени на дребно на готовото облекло;

в/ за единните държавни цени на дребно на обувките;

г/ за отпусканите цени на производител на тъканите, трикотажа, чорапите и шевните конци;

д/ за продажните свободни цени на едро и на дребно, на други стоки, съгласно приложение №1.

6. Възлага се на Министерството на вътрешната търговия да доведе до знанието на търговските организации утвърдените цени по ценоразписите и да обезпечи продажба на горните стоки по новите цени от 21 март тази година във всички магазини в страната.

7. Увеличават се:

а/ заплатите на работниците и служителите по единния бюджет на държавата, от държавните предприятия и организации на самоиздръжка, от кооперативните организации, от обществено-политическите организации и от частните предприятия (...)

б/ пенсиите на работниците и служителите, народните пенсии на борците против фашизма, народните пенсии на заслужили лица, военно-инвалидните пенсии, гражданските пенсии и стипендиите на учащите се вътре в страната (...)

Заплатите на работниците и служителите, както и пенсиите и стипендиите се разбират по техните основни размери, без установените прибавки и увеличения.

Изхождайки от определените годишни повишения на заплатите, задължават се ЦС на ОРПС и Министерството на финансите, съвместно с съответните министерства и ведомства, да определят размерите на повишенията върху месечните заплати, надниците и съответно на разценачните тарифи.

8. Задължават се Министерството на вътрешната търговия и Централния кооперативен съюз коренно да подобрят търговията в града и селото, редовно и навреме да доставят в магазините достатъчно количество доброкачествени стоки в разнообразен и широк асортимент за удовлетворяване нарастващите нужди на градското и селско население, да осигурят културно, внимателно и вежливо обслужване на трудещите се и постоянно да поддържат магазините в образцов вид.

9. Задължава се Министерството на промишлеността да осигури решително подобрение на качеството и асортимента на стоките:

а/ мъжките обувки да се изработват най-малко в 6 цвята и в 10 модела, дамските обувки да се изработват най-малкото в 12 цвята и в 40 модела, детските да се изработват в 10 модела и разноцветни.

Продаването на обувките на търгуващите организации да става след тяхното пълно изсушаване;

б/ постановките, десените, ефектите и цветовете на всички тъкани и изработването им по сезони да съгласува с Министерство на вътрешната търговия;

в/ в срок от един месец да представи в Министерския съвет за утвърждаване 15 нови видове постановки на подобрени и омекотени вълнени тъкани с различни ефекти и десени, съгласувани с Министерството на вътрешната търговия.

10. Премахват се досегашните бележки за парцали при покупки на вълнените тъкани. (…)

Настоящето постановление влиза в сила от деня на приемането му.

Председател на Министерския съвет: Вълко Червенков


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037