EUR 1.9558
USD 1.6551
CHF 1.8103
GBP 2.1642
CNY 2.3783
you tube
mobile version

+1.9% на оборотите при транспорта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

+1.9% на оборотите при транспорта

mail07:35 | 26.02.2020прегледи 935 коментарикоментари 0


През четвъртото тримесечие на 2019 г. общият индекс на оборота в сектор „Транспорт, складиране и пощи“ се увеличава с 1.9% спрямо третото тримесечие на 2019 г., показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексите на оборота в услугите обхващат дейностите, включени в секторите „Транспорт, складиране и пощи“, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ и „Други бизнес услуги“.

По предварителни данни през четвъртото тримесечие на 2019 г. общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“, изчислен от сезонно изгладени данни, се увеличава с 1.9% спрямо третото тримесечие на 2019 година. По-значително увеличение се наблюдава при „Въздушен транспорт“ - с 8.2%, и „Пощенски и куриерски услуги“ - със 7.7%. Намаление е регистрирано само при „Воден транспорт“ (1.0%).

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ нараства с 2.3% спрямо третото тримесечие на 2019 година. Най-голямо увеличение е регистрирано при „Дейности в областта на информационните технологии“ - със 7.3%, и „Информационни услуги“ - с 5.4%. Съществен спад е отчетен при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ (15.4%) и „Издателска дейност“ (13.3%).

При Други бизнес услуги най-голямо повишение спрямо предходното тримесечие се наблюдава при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ - с 2.3%, и „Дейности по наемане и предоставяне на работна сила“ - с 1.7%. По-значително намаление е регистрирано при „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи“ - с 6.6%, и „Административни офис дейности и друго спомагателно обслужване на стопанската дейност“ - с 4.6%.

През четвъртото тримесечие на 2019 г. общият индекс на календарно изгладените данни на оборота в сектор „Транспорт, складиране и пощи“ нараства с 5.9% в сравнение със същото тримесечие на 2018 година. Увеличение е регистрирано при всички дейности, като то е най-значително при „Воден транспорт“ - с 42.5%, и „Въздушен транспорт“ - с 23.5%.

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“, изчислен от календарно изгладени данни, е със 17.5% по-висок през четвъртото тримесечие на 2019 г. в сравнение със същото тримесечие на 2018 година. Най-съществен ръст се наблюдава при „Дейности в областта на информационните технологии“ (34.8%), докато намаление е отчетено само при „Далекосъобщения“ (3.7%).

При Други бизнес услуги ръст спрямо четвъртото тримесечие на 2018 г. се наблюдава при повечето дейности, като той е най-голям при „Административни офис дейности и друго спомагателно обслужване на стопанската дейност“ - с 18.1%, „Дейности по почистване“ - със 17.3%, и „Юридически дейности; Счетоводни и одиторски дейности, данъчни консултации; Консултантски дейности в областта на управлението“ - с 16.9%. Намаление е регистрирано само при „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи“ - с 6.7%.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg