EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

18 млрд.лв. дълг в Бюджет 2014

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

18 млрд.лв. дълг в Бюджет 2014

mail07:30 | 24.10.2013прегледи 722 коментарикоментари 0


Правителството обяви параметрите на проекта за Бюджет 2014. Като основни икономически параметри в него са заложени: 1,8% икономически растеж, същият процент инфлация и отново 1,8 на сто бюджетен дефицит.

Предвидените приходи в Бюджет 2014 са близо 31 милиарда лева или увеличение с над 500 милиона лева в сравнение с тази година. Бюджетните разходи ще бъдат над 32 милиарда лева, ръстът е над 380 милиона лева спрямо 2013-а. Предвижда се догодина дългът да бъде 18 милиарда лева, което е изменение от 3,4 милиарда лева спрямо очакваното ниво на държавния дълг към края на тази година. От финансовото министерство очакват размерът на дълга да намалее съществено още в началото на 2015-а година заради предстоящото плащане на емитираните през 2002-ра година облигации.

Запазва се нивото на фискалния резерв от 4,5 милиарда лева. Прекратява се практиката всяка година да се добавя ресурс на всички ведомства, без това да е обвързано с реално постижим резултат. Оптимизират се разходите на министерствата и ведомствата, което позволява насочване на средства за публична инвестиционна програма.

В проектобюджета са заложени мерки за няколко ключови политики. Кабинетът залага на инвестиционна програма, растеж и устойчиво развитие на регионите - в размер на 500 милиона лева. Тя ще бъде нов механизъм за финансиране на публични инвестиционни проекти и програми на конкурентен принцип. Политиките в областта на образованието и ученето през целия живот са изведени като основен приоритет. Предвиденият нов механизъм за допълнително финансиране е в размер на 100 милиона лева в системата на образованието и ще повиши квалификацията на работещите. Осигурени са допълнителни средства за подкрепа на малки училища и детски градини, за превенция на отпадането на учениците и за стимулиране и задържане на педагогическите кадри.

Реформата в здравния сектор е друг приоритет на правителството. Първата стъпка е нова законова рамка и демонополизация на здравното осигуряване. Предвижда се с част от здравноосигурителните приходи по бюджета на Здравната каса да се формира ресурс, с който да започне изпълнението на приоритетите в здравния сектор. Залага се на подобряване дейността на центровете за спешна помощ, увеличаване на заплащането на персонала, както и поетапна подмяна на линейките със съвременни и оборудвани по европейски стандарт. Предвижда се увеличаване на заплащането на персонала в държавните психиатрични болници.

През 2014-а година финансирането на дейностите, свързани с асистирана репродукция, ще се извършват през бюджета на здравното министерство.

Развитието на аграрния сектор и оптимизацията на администрацията също са приоритет. Основният приоритет на данъчната политика за периода е запазване на ниските данъчни ставки за корпоративните данъци и тези на физическите лица като важен стимул за инвестиции, икономически растеж и заетост.

В проекта на бюджет се предвижда прилагането на диференциран подход при определяне размера на семейните помощи за отглеждане на дете. За първо дете размерът на помощта ще е 35 лв., а за второ - 50 лв., за трето и всяко следващо дете - по 35 лв. месечно. За изплащането на този вид помощ са осигурени допълнително 49,2 млн. лв. Парите ще отидат при около 880 000 деца.

През 2014-а година в бюджета се предвижда намаляване на безработицата до средно годишно 12,6%.

В сектор "Образование" се осигуряват 100 милиона лева повече, отколкото през тази година. Ще бъде запазена системата на делегираните бюджети, но тя ще бъде усъвършенствана с въвеждането на нови мерки, които да елиминират съществуващите разлики между големи и малки училища и детски градини. С осигуряването на допълнителни средства ще бъде спрян процесът на закриване на извънучилищни звена, осигурени са допълнителни средства за подмяна на всички учебници и учебни помагала в системата на средното образование. Предвидено е целогодишно финансиране на целодневната организация на учебния ден на учениците от първи до четвърти клас.

През 2014-а се очаква да бъде осигурено допълнително финансиране за висшите училища, чиито студенти имат най-добра реализация на пазара на труда. Помощта за първокласници ще бъде колкото и през тази година - 250 лева.

Обявените официално параметри на проектобюджета за догодина потвърждават намерението пенсиите да бъдат увеличени с 3 процента от първи юли, а таванът на пенсиите се увеличава на 840 лева.
Линията на бедност, определена от правителството за догодина, е 251 лева, или с 10 лева повече спрямо тази година./БНР

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158