EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

17 млрд.евро бюджет на еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

17 млрд.евро бюджет на еврозоната

mail06:35 | 14.10.2019прегледи 771 коментарикоментари 0


Европейските финансови министри договориха детайлите на сравнително малък по размер бюджет за инвестиции и реформи в рамките на еврозоната , който ще започне да функционира от 2021-а година.

Бюджетът на еврозоната, известен като Бюджетен инструмент за конкурентоспособност и конвергенция (BICC) се очаква да бъде финализиран догодина и да започне да функционира през 2021-а година, заяви председателят на Еврогрупата - Марио Сентеро, предаде Ройтерс.

"Ще разполагаме с нови стълб в подкрепа за еврото", посочи Сентеро на пресконференция след края на редовната среща на финансовите министри от еврозоната.

Бюджетът на еврозоната ще бъде в размер от около 17 млрд. евро. Това отговаря на дела на страните-членки от еврозоната от 25-те млрд. евро, които ЕК предложи за подкрепа на реформи в ЕС.

Правителствата от еврозоната също така се съгласиха, че могат да увеличат този размер на бюджета чрез междуправителствено споразумение, като детайлите трябва да бъдат изчистени преди началото на новия дългосрочен бюджетен период за Европейския съюз от 2021-а година.

Държавите от еврозоната ще получат обратно под формата на финансиране от бюджета поне 70 процента от това, което те плащат за него, като в същото време съфинансираните проекти от бюджета ще бъдат за 25% от неговия размер.

Еврогрупата се договори, че 80% от парите от бюджета ще бъдат отпускани, като се използват два критерия - население и инверсен БВП на глава от населението, докато останалите 20% могат да бъдат използвани за реагиране на специфични предизвикателства на дадена страна-членка, като се подкрепят пакети от реформи и инвестиции, които са особено амбициозни.

Сумата от средствата, предоставени от самите правителства за бюджета на еврозоната, ще могат да се намаляват наполовина при тежки икономически обстоятелства, определени от бюджетните правила на целия ЕС.

На пресконференция, шефът на Еврогрупата Марио Сентено, който е и финансов министър на Португалия Министърът също така отбеляза за настъпващите икономически рискове, най-вече свързани с Брекзит, и подчерта, че фискалните правителствени политиките не трябва да се затягат, ако има допълнителен икономически спад.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg