EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

16,7 млрд. лв. договорени по ЕСИФ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

16,7 млрд. лв. договорени по ЕСИФ

mail16:10 | 02.08.2019прегледи 1264 коментарикоментари 0


Към началото на юни 2019 г. са договорени около 16,7 млрд. лева, възлизащи на 72% от общата финансова рамка на програмите, съфинансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) за периода 2014-2020 г. Това сочат данни, цитирани от вицепремиера Томислав Дончев.

По Програмата за развитие на селските райони (ЛРСР) е договорен 63% от общия бюджет на програмата или 3,6 млрд. лв., допълва вицепремиерът.

Разплатените средства по всички програми, съфинансирани от ЕСИФ възлизат на 7,83 млрд. лева или 34% от общия бюджет по програмите, като в това число се включват и плащанията по ПРСР - 1,8 млрд. лева (32% от бюджета на програмата).

За сравнение през предходния програмен период, на същия етап бяха договорени 51% от бюджета на програмите, а плащанията към бенефициентите възлизаха на 26%, т.е. налице е близо 21% увеличение на договорираните средства, което е предпоставка за по-нататъшно ускоряване на темпа на реалните плащания към бенефициентите, заявява Дончев в отговор на депутатски въпрос. Той подчертава, че е особено видно ускоряването на темповете както на договориране, така и на разплащане по ОП „Региони в растеж", ОП „Иновации и конкурентоспособност“ и ОП „Развитие на човешките ресурси".

Настоящата ОП „Региони в растеж“ е достигнала 87% договаряне при 34% за предходната програма. При разплащанията по ОП „Региони в растеж“ сравнението също е в полза па настоящия програмен период - разплатени са 44% , а през предходния период са били едва 24%.

По ОП „Иновации и конкурентоспособност“ договорените средства са в размер 75% от бюджета при 30% за същия етап от предходния програмен период. При разплащанията сравнението отново е в полза на настоящия програмен период - 40% разплатено сравнено с 25%.

Дончев съобщава още, че при ОП „Развитие на човешките ресурси“ договорирането е достигнало 79% от бюджета при 62% за същия етап от предходния програмен период. При разплащанията сравнението отново е в полза на настоящия програмен период - 45% разплатено сравнено с 21% в предишния.

Вицепремиерът допълва, че ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ върви със сходни темпове като програмата от предходния програмен период - договорирани са над 83 % от бюджета при 82% за същия етап от предходния програмен период. При плащанията ситуацията е сходна - 33% в сравнение с 31% през предходния период.

По ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ договорените средства по програмата достигат 68% от бюджета, като към момента са разплатени 25%.

Останалите две програми ОП „Околна среда“ и ОП ,Добро управление“ (сравнена с ОП „Административен капацитет“ и ОП „Техническа помощ“) също показват по-добри темпове на договориране в сравнение с предишния програмен период.

Темповете на изпълнение по Програмата за развитие на селските райони в двата програмни периода са сходни - 63% договорено към момента при 54% за предходния програмен период и 32% плащания към бенефициентите при 32% за същия етап на предходния програмен период. Програмата за морско дело и рибарство също показва сходни темпове на договориране и плащания, като в предишния програмен период.

Към настоящия момент могат да бъдат отчетени и ефектите от реализираните инвестиции от Европейските структурни и инвестиционни фондове върху икономиката на страната ни. Към края на 2018 г., иконометричният модел СИБШЛА показва положителното им отражение върху макроикономически показатели на страната, спрямо сценария без евросредства, а именно: увеличение на БВП с 4,0 %; нарастване на заетостта с 6,7%; намаляване на безработицата с 3,1 п.п.; увеличение на средната работна заплата с 2.8%, заявява още Дончев.

източник:БГНЕС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg