EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

1664 фирми от трети страни в Пловдивско

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1664 фирми от трети страни в Пловдивско

mail18:05 | 18.05.2012прегледи 462 коментарикоментари 0


1664 фирми от т. нар. трети страни са регистрирани в Пловдивска област през последните години. Ако се изхожда от средностатистически разчети и тенденции, при добро стечение на обстоятелствата всяка от регистрираните 1664 фирми би ангажирала по 10 души персонал, което ще означава налични 16 640 работни места. Това обаче не е така, особено, ако имаме предвид географското разположение на инвеститорите, а също така и характера на фирмите, които се откриват и започват да работят на територията на областта, това показват пърноначални данни по проект BG EIF 2010/01-05.03 „Изграждане на капацитет и утвърждаване на добри практики в Южен Централен район за интеграция на граждани от трети страни”*. 
Чисто географски погледнато, Пловдив би трябвало да бъде интернационален център на бизнеса, защото там са регистрирали свои фирми представители на над 60 страни. Най-много са тези, които са собственост на турски граждани – 827, следват ги руските – 189, и арменските – 134. Останалите компании са на граждани на държави като Сейшелските острови, Ямайка, Непал, Салвадор, Южна Африка, Япония, Албания.
Първият сондаж по проекта е в Кърджали. Той показва, че част от фирмите са или пощенски кутии, или се използват само като законна форма за работа на същинската част на бизнеса извън България, т. е. страната ни служи единствено за място на регистрация на бизнеса.
За целите на проекта НСИ предоставя базисната информация за 600 имигранти, сред които ще се проведе социологическо изследване. Отсега може да се каже, че на територията на Пловдивска област през последните години броят на чужденците от трети страни се е удвоил. В Бургас данните към миналата седмица сочат пребиваващи легално 2031 граждани на страни извън ЕС. Приблизително толкова вероятно са в Пловдив. На национално ниво цифрата е 60-70 хил. регистрирани имигранти, но фактическият брой на пребиваващите у нас чужденци е най-вероятно е между 300 и 350 хил. души. Следователно, ако България ежегодно губи 93 хил. души, които заминават в чужбина, както беше през 2011 г., то на мястото на всеки девети напуснал идва един от трета страна. Коефициентът на заместване показва, че ние сме губеща от демографска и икономическа гледна точка страна.

*Проектът се осъществява от април до края юни т. г. Европейският колеж по икономика и управление в Пловдив е бенефициент на проекта, финансиран от Европейския интеграционен фонд. Териториалният обхват на проекта изцяло покрива Южен Централен район – областите Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg