EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

16 млн.лв. за млади лекари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

16 млн.лв. за млади лекари

mail17:45 | 02.11.2012прегледи 549 коментарикоментари 0


Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за проект „Нови възможности за лекарите в България” получи здравният министър Десислава Атанасова от колегата си Тотю Младенов.
„Днес се отпускат 16 000 000 лв. за младите лекари, който имат желание да специализират, а в следващия програмен период Министерството на труда и социалната политика и Министерството на здравеопазването ще работят тези пари да се увеличават, за да дадем възможност на повече лекари да се развиват. В сфера, в която се даваха нула лева, сега ние инвестираме, обновяваме болници, оборудваме ги с най-съвременната апаратура в Европа, затова е необходимо да има квалифицирани специалисти за работата с тези нови технологии“, каза премиерът Борисов на церемонията.
За да се реализира проектът, Министерството на здравеопазването и Министерството на труда и социалната политика за изготвили заедно изменения в нормативната уредба за специализацията на лекарите в системата на здравеопазването.

„Имам удоволствието да връча на Министерство на здравеопазването договор за 16 000 000 лв. по ОП „ Човешки ресурси“, които са предназначени за млади лекари-специализанти, което е изключително важно, за да задържим медиците в България. Надявам се, че това ще продължи и в следващия програмен период на оперативната програма „Човешки ресурси 2014 – 2020“ и отново ще заделим средства за младите и амбициозни лекари, които имат желание да специализират и да се развиват в България“, каза министър Младенов при връчването на договора на министър Десислава Атанасова.
Тя припомни, че през последните няколко години са обявявани нула места за специализация и това е отчетено като основна причина за заминаването на български лекари в чужбина.
„С този проект и всички проекти в здравеопазването, които са на стойност 59 000 000 лв. по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и 150 000 000 лв. по оперативна програма „Регионално развитие“ ще дадем шанс на лекарите да работят в България и пациентите да са много по-доволни от качеството и нивото на българското здравеопазване“, заяви министър Атанасова.
Проектът гарантира достъп на 1000 млади лекари до кандидатстване и ще стартира след като вече е ясен броят на специализантите и след декемврийската сесия. Стипендиите по проекта са в размер на две минимални работни заплати за времето, за което специализантите не са получавали доходи от трудови правоотношения, като Министерството на здравеопазването ще заплаща и таксата за обучение в размер на 180 лева.
По време на церемонията стана ясно, че до момента общо над 700 000 души, представители на бизнеса, общините, неправителствения сектор, заетите лица, безработните лица, образованието и социалното включване са се възползвали от ОП „Човешки ресурси 2007-2013“.

 


Тагове: лекари, фондове
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg