EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

+150% ръст на купувачи на ток на свободния пазар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

+150% ръст на купувачи на ток на свободния пазар

mail16:06 | 17.02.2016прегледи 1518 коментарикоментари 0


Със 150% процента е нараснал броят на фирмите, купуващи ел. енергия от доставчици на свободния пазар. Към края на 2015 г. броят им вече е над 11 500 (по данни на ЕСО ЕАД към края на Ноември 2015 г.).

Очаква се след март, когато и фирмите с по-малка предоставена мощност ще имат възможност да сменят доставчик, да има нова вълна от бизнес потребители на свободния пазар. Припомняме, че и в момента това право е гарантирано по закон за всеки клиент, но за съжаление беше временно преустановено.

Около 48% от енергията за крайни клиенти в страната се доставя по свободно договорени цени. В зависимост от месечното количество и профилът на консумация, стопанските потребители в момента спестяват между 10% и 20% от крайната месечна сметка. Това се дължи на по-ниските цени за снабдяване с ел. енергия от доставчици на свободния пазар.

С новите правила за търговия се изчистиха и някои технически грешки при регистрацията на клиенти през 2015 г. Въпреки неяснотите в началото, болшинството бизнес клиенти днес изказват задоволство от свободния пазар, тъй като за разлика от фирми, които не са сменили доставчик, те реализират икономия и могат да пренасочат средствата за други цели.

Конкуренцията на пазара също се засилва. Към момента над 20 доставчици предлагат енергия на крайни клиенти в България. Със старта на енергийната борса се създаде още една възможност за развитие на конкуренцията – всеки желаещ търговец ще може да наддава за енергия на едро директно на електронните търгове и по този начин ще се избегнат субективните фактори при избор на печеливш.

Източник: energienpazar.bg

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg