EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

150 млн.лв. трябват спешно на Мини Марица

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

150 млн.лв. трябват спешно на Мини Марица

mail14:11 | 12.11.2015прегледи 1283 коментарикоментари 0


Според КТ "Подкрепа" минимално необходимите средства, от които "Мини Марица - изток" ЕАД има нужда за предстоящия студен период, са 150 милиона лева, които да послужат за заплати и осигуряване на добива на въглища през есенно - зимния сезон. Това се посочва в декларация на Националния стачен комитет на КТ "Подкрепа" и Синдикална миньорска федерация "Подкрепа", съобщиха от синдиката.
От КТ "Подкрепа" предупреждават, че ако не се осигурят парите, държавата ни е заплашена от режим на тока. При така създалата се ситуация, съществува реална опасност България, като държава, да попадне в обратната позиция - и от износител да стане вносител на ток, се посочва в декларацията.
Според синдикалната организация продължаващото неритмично разплащане между предприятията в енергетиката води до невъзможност за изпълнение на различните програми в дружеството, в резултат на което изплащането на заплатите се осъществява чрез неблагоприятни за дружеството заеми и концесии. От ремонтната програма за 66 милиона лева са изпълнени едва дейности за 26 милиона, а от 130-те милиона инвестиционна програма са усвоени само 23 милиона лева, се отбелязва в декларацията.
Прекъснатата разплащателна верига между енергийните дружества е създала парадоксалната ситуация, в която "Мини Марица-изток" ЕАД е натрупало задължения към контрагенти в размер на 80 милиона лева, а в същия момент има да получава около 390 милиона от електрическите централи, допълват от КТ "Подкрепа.
Необходимо е да бъде намален добивът на въглища до 27 милиона тона годишно, като същевременно се подобрят дейностите по тяхното разкриване, смятат от синдиката. Трябва да бъдат предприети спешни мерки и действия за изплащане на задълженията на електрическите централи към "Мини Марица - изток" ЕАД, се заявява още в декларацията.
От синдиката настояват за незабавна среща с министър-председателя за набелязване на спешни мерки за подобряването на ситуацията в енергетиката с цел запазване на енергийната независимост и осигуряване добива на въглища, работните места и работните заплати.
"В случай на неадекватни действия от ваша страна, ние членовете на Националния стачен комитет на КТ "Подкрепа" ви уведомяваме, че ще предприемем всички предвидени и допустими по Конституцията и законите на България действия, за защита на нашите права, българската енергетика и българската държава", пише в декларацията.

 

 

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg