EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

150 китайски компании на български форум

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

150 китайски компании на български форум

mail12:30 | 20.11.2012прегледи 520 коментарикоментари 0


България е пример за финансова стабилност след кризата. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Шанхай по време на форум "Инвестирай в България", организиран от Българската агенция за инвестиции и Shanghai Foreign Investment Development Board. Форумът се организира по проект на БАИ, финансиран от ОП "Конкурентоспособност" и цели да представи инвестиционните предимства на България пред потенциални инвеститори от приоритетни сектори за икономиката.Това съобщава МИЕТ.
Повече от 150 китайски компании от секторите машиностроене, електроника, химическа промишленост, логистика и други, се включиха в събитието, за да научат подробности за инвестиционния климат в страната. Сред тях бяха Jac Motors, която е сред топ 10 в китайската автомобилна индустрия, телекомуникационната компания Huawei Technologies, Yutong Bus – компания, специализирана в производството на автобуси, чиито дневен капацитет е повече от 210 броя, производителят на гуми Hangzhou ZC Rubber Co. и други.

Делян Добрев подчерта, че българската икономика запазва растеж, въпреки финансовите и икономическите трудности в Европа и света. По неговите думи финансовите индикатори са забележителни не само за региона, но и за цяла Европа.
Министър Добрев представи пред китайския бизнес предимствата на България като инвестиционна дестинация и покани компаниите да инвестират у нас. Стратегическото географско положение, 10% корпоративен данък, 10% плосък данък, най-евтината висококвалифицирана работна ръка в Европа, безвизовият транзит за страните извън ЕС и други бяха изтъкнати като част от основните преимущества на страната ни за привличане на повече инвестиции. България има сключени 68 споразумения за избягване на двойното данъчно облагане със страни от ЕС, Русия, Китай, САЩ, както и 66 споразумения за насърчаване на чуждестранните инвестиции, посочи още Добрев.
Китай е най-големият търговски партньор на България в Азия. През 2011 г. стокообменът между двете страни възлиза на 4.7 млрд. долара, като българският износ се е увеличил с 22% спрямо 2010 г., достигайки 2.2 млрд. долара.
Министър Добрев изтъкна пред представителите на китайския бизнес и привлекателността на България като туристическа дестинация. Забележителната природа и климат, неповторимата комбинация от море и планини, богатството на повече от 600 минерални извора, древната история и уникалното културно наследство са сред факторите за развитие и предлагане на разнообразен туристически продукт в страната, посочи Добрев. През 2011 г. приходите от международен туризъм в България са над 2.8 млрд евро. Близо 9 милиона са чуждестранните посетители, от които над 6.3 млн. са туристите.
Министър Добрев и заместник председателят на Комисията по търговия на Шанхай Ванг Ксин Пинг подписаха преди форума меморандум за икономическо сътрудничество между МИЕТ и Комисията.
Икономическата политика на правителството получи висока оценка от домакините. Българското правителство предприе редица мерки за развитие на икономиката, сред които намаляване на административната тежест и ускорено усвояване на европейските средства, каза Ванг Ксин Пинг. По неговите думи подписаният днес меморандум ще стимулира още повече контактите между двете страни. Днешният форум е добра възможност за китайските фирми да получат още по-добра представа за инвестиционния климат в България, допълни още Пинг.
По думите на председателя на икономическата комисия в Народното събрание Менда Стоянова, която също участва във форума, българският парламент работи активно за разширяване на търговско-икономическите връзки и сътрудничеството между двете страни.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159