EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

15 хил. евро помощ за фермер при необходимост

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

15 хил. евро помощ за фермер при необходимост

mail13:21 | 12.10.2009прегледи 798 коментарикоментари 0


Европейската комисия предложи днес допълнителни мерки за стабилизиране на млечния сектор в Европейския съюз. Едната е Европейската комисия да получи право да прилага клауза "безредие", каквато е предвидена в други сектори на селскостопанското производство. Това ще даде възможност на Комисията да действа по-бързо и според собствените си възможности в случай на вълнения и нарушен баланс в млечния сектор.
Точно такива настроения обхванаха сектора в последно време заради силен спад в изкупните цени на суровото мляко. В израз на гняв и недоволство от намаляването на приходите западноевропейски фермери разляха милиони литри прясно мляко и организираха няколко протестни похода в Брюксел.
Другата мярка е свързана с квотите за производство на мляко през периодите 2009-2010 и 2010-2011 година. Европейската комисия предлага, ако фермер се откаже от своята квота и тя бъде прехвърлена в националния резерв млечни квоти, при плащане на
глоба за неспазване на общата национална квота да не се брои количеството мляко, свързано с върнатата квота.
Освен това говорител на Европейската комисия съобщи, че Комисията смята да одобри официално до края на този месец промени в правилата за отпускане на държавни помощи, които да позволяват на страните в Европейския съюз да изплащат в случай на необходимост по 15 хиляди евро национална помощ  на фермер до края на 2010 година.
Допълнителните мерки са внесени в Съвета по земеделие на Европейския съюз, който трябва да ги обсъди и одобри на срещата си на 19 октомври в Люксембург.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg