EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

1.5 млрд.лв. от ЕС до края на годината

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1.5 млрд.лв. от ЕС до края на годината

mail09:10 | 06.04.2010прегледи 697 коментарикоментари 0


До края на годината правителството цели да утрои разплащанията по проектите от европейските оперативни програми,обяви по bTV новият министър по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.Към момента малко над половин милиард лева са реално изплатени по оперативните програми. Договорени са 28% от всички средства, но реално усвоени са около 3,5% от полагаемите се на страната ни пари. Амбицията била до края на годината по програмите да бъдат изплатени милиард - милиард и половина лева
Един милиард и половина е реалистична цифра при добра организация. Макар че най-важна е не цифрата, а какво ще успеем да изградим с тези пари. Разбира се, цифрата е важна, но е по-важно колко километра пътища ще имаме ремонтирани, колко детски градини и училища, колко километра канали и водопроводи, колко пречиствателни станции и депа за твърди отпадъци ще имаме, колко машини ще са доставени и колко хора ще са обучени. Затова не цифрата е важна, макар да има значение, заяви Томислав Дончев.
През февруари председателят на парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Светлин Танчев (ГЕРБ)съобщи, че само 1.3% от всички договорени за България средства от ЕС са разплатени. Той представи доклад за усвояването на евросредствата за 2009, обхващащ 21 програми.В документа се отбелязва, че при оперативните програми има значително разминаване между договорените 1.4 млрд. евро европейско финансиране, и реално изплатените средства, които са едва 72 млн. евро.90% от проектите са били драстично завишени, като има случаи, в които са били надписани със сто до триста процента.Неусвоените средства по ИСПА са около 300 млн. евро, бавят се 10 проекта по тази програма. По САПАРД вероятно ще загубим около стотина милиона евро, обясни Танчев.Прогнозата е равнището на усвояване на средства тази година да бъде 5%.
Според ръководителя на Секретариата към Съвета за управление на средствата от ЕС Юлияна Николова тези 5% ще бъдат недостатъчни, като тя посочи, че за последната седмица са платени 69 млн. евро.
По изплатени средства от ЕС България се нарежда на 15-о място, а по усвояемост - на 20-а позиция, каза Николова.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg