EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

1.5 млрд. жители на земята нямат достъп до електричество

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1.5 млрд. жители на земята нямат достъп до електричество

mail11:04 | 24.11.2009прегледи 525 коментарикоментари 0


Близо една трета от човечеството живее на тъмно, тъй като няма достъп до електроенергия. Около 80 на сто от тези хора живеят в най-слабо развитите страни в Африка, южно от Сахара, гласи доклад на Програмата на ООН за развитие, цитиран от Франс прес.
В доклада се набляга на тясната връзка между крайната бедност и липсата на достъп до енергия. Под 3 на сто от жителите на Бурунди, Чад и Либерия имат достъп до електричество; те са под 5 на сто в Руанда, Централноафриканската република и Сиера Леоне и под 13 на сто в Бирма и Афганистан.
Около 1,5 милиарда души в развиващите се страни нямат достъп до електроенергия, а 3 милиарда са зависими от твърдо гориво (въглища или биомаса) за готвене и отопление, отбелязват авторите на доклада. Тези горива стават причина за смъртта на около 2 милиона души годишно, тъй като замърсяват въздуха в домовете и предизвикват пневмонии и рак на белия дроб, се посочва в доклада. В слабо развиващите се страни и в Африка южно от Сахара близо половината от смъртните случаи се дължат на такива заболявания.  
Докладът е съставен с помощта на Световната здравна организация. Той обхваща 140 развиващи страни, 50 от които се числят към категорията на най-слабо развитите, с брутен вътрешен продукт (БВП) под 750 долара на човек от населението. 31 от тези страни са в Африка южно от Сахара.
79 на сто от населението в най-слабо развитите страни е лишено от електроенергия. Средно в развиващите се страни този процент е 28 на сто.
За да бъдат достигнати целите на хилядолетието за развитие, определени от ООН през 2000 г., за да бъде преодоляна бедността през 2015 г., е необходимо около 1,2 милиарда души да получат достъп до електричество, а 1,9 милиарда - до съвременни горива за готвене и отопление.
"Да се снабди с електричество всяко домакинство би струвало по около долар на човек", посочва един от авторите на доклада. Но  осигуряването на вода и електроенергия за населението не е приоритет за правителствата, добавя той.
Бъдещото споразумение за климата, по което ще се водят преговори в Копенхаген през декември, трябва да гарантира финансиране за осигуряване на достъп до електроенергия и по-чисти технологии за най-бедните страни, посочва АФП.

   


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg