EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

1.5 млрд. евро за последствията от кризата иска ЕП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1.5 млрд. евро за последствията от кризата иска ЕП

mail19:33 | 22.10.2009прегледи 479 коментарикоментари 0


За посрещане на последствията от икономическата криза са нужни "свежи" 1.5 млрд. евро, поискаха европейските депутати при гласуването на проектобюджета за 2010 г., съобщиха от пресцентъра на ЕП.
Двете основни части на плана за възстановяване са за енергийните инфраструктурни проекти и развитието на селските райони. Парламентът и Съветът вече се договориха относно общия размер на финансирането за плана с 5 млрд. евро, като средствата за 2009 г. са в размер на 2.6 млрд. евро.
Въпросът, който остава да бъде решен, е откъде да бъде осигурено финансирането за 2010 г. в размер на 2.4 млрд. евро. Депутатите са на мнение, че част от тези средства - а именно за частта за развитие на селските райони - могат да бъдат осигурени чрез прехвърляне на средства от други бюджетни линии. За сметка на това те смятат, че е необходимо да бъдат добавени "свежи" 1.5 млрд. евро (т.е. които не са прехвърлени от други фондове) за финансиране на енергийната част на плана.
"В резултат на кризата, Съветът иска най-малкият възможен бюджет... Но ние в Парламента вярваме, че ЕП има много инструменти, които трябва да бъдат използвани по по-добър, по-ефективен и силен начин, именно за да се гарантира, че кризата ще бъде преодоляна", подчерта докладчикът за бюджета Ласло Суриан (ЕНП, Унгария), по време на дебата със Съвета и Комисията на 20 октомври.
Друго основно искане на депутати в Европа бе създаването на нов млечен фонд в размер на 300 млн. евро за посрещане на кризата в сектора Създаването му бе одобрено с 528 гласа "за", 68 "против" и 39 "въздържали се" при гласуване на Бюджет 2010 г. Този фонд цели да подпомогне преструктурирането на млечния сектор, като ще включва също така мерки за подкрепа на дефаворизираните области, за насърчаване на продажбите и за намиране на алтернативни източници на доходи за производителите. В бюджета за следващата година са включени и други мерки за посрещане на кризата в млечния сектор, като общият размер на финансирането е €600 млн. В отделно гласуване депутатите подкрепиха също така две други законодателни мерки за подпомагане на фермерите в контекста на кризата.
Гласуването на първо четене на проектобюджета представлява позицията на ЕП за предстоящите преговори със Съвета. Окончателният бюджет на ЕС за 2010 г. ще приет на декемврийската сесия на ЕП в Страсбург.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161