EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

15 млн.лв. за съхранение на плодове и зеленчуци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

15 млн.лв. за съхранение на плодове и зеленчуци

mail15:10 | 27.10.2023прегледи 680 коментарикоментари 0


С бюджет от 15 млн. лева без ДДС стартира прием на предложения за извършване на инвестиции по направление "Центрове за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци", предвидено в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ).

Процедурата има за цел да стимулира процеса на предлагане на пазара на селскостопанска продукция от сектор "Плодове и зеленчуци" чрез създаване на къси вериги на доставка, модернизиране и автоматизиране на процесите по събиране, подготовка за пазара и съхранение на пресни плодове и зеленчуци, съобщиха от Министерство на земеделието и храните (МЗХ). 

Финансовата подкрепа е насочена към инвестиции, които допринасят за предлагането на продукти, чието качество, състояние и вид отговарят на потребностите на крайния потребител. Процедурата ще спомогне за повишаване на конкурентоспособността на производителите, включително групите и организациите на производители в сектора. 

По направлението ще се финансират дейности по изграждане, ремонт и/или реконструкция на сгради и други недвижими активи, свързани със съхранение и/или подготовка на продукцията за продажба. Допустими са разходите за закупуване на машини, съоръжения и оборудване, използвани за съхранение и складиране на продукцията, както и такива, чието предназначение е свързано с подготовка на продукцията за продажба.

Възможно е закупуването на специализирани транспортни средства, включително хладилни такива, за превоз на продукцията, произвеждана от кандидата, както и машини използвани за вътрешноцехов и вътрешнозаводски транспорт. Допустимо е и финансиране при доставка и монтаж на машини, оборудване и инсталации за производството на енергия от фотоволтаични системи за собствено потребление.

Минималният размер на допустимите разходи за едно проектно предложение е 300 000 лева, а максималният - 2 346 960 лева. Важно е да се отбележи, че максималният размер на общите допустими разходи за едно предложение за изпълнение на инвестиции не трябва да бъде надвишаван и за кандидатите, които помежду си са предприятия партньори и/или свързани предприятия по смисъла на Закона за малките и средните предприятия.

Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 50 процента от общия размер на допустимите за подпомагане разходвани средства. Разходите за невъзстановим ДДС също представляват допустим разход по НПВУ и ще се финансират от държавния бюджет, в размер на допълнителни 3 млн. лева.

Одобрените проектни предложения трябва да бъдат изпълнени в срок до 18 месеца от датата на подписването на договора, но не по-късно от 30 юни 2025 г.

Насоките за кандидатстване са публикувани на електронната страница на МЗХ, както и в Информационната система за управление и наблюдение (ИСМ-ИСУН 2020), раздел НПВУ. Предложенията ще се подават по електронен път чрез ИСМ-ИСУН 2020, раздел НПВУ с използването на квалифициран електронен подпис (КЕП), на следния интернет адрес: http://eumis2020.government.bg/

Кандидатите могат да задават допълнителни въпроси и да поискат разяснения във връзка с Насоките за кандидатстване до 21 дни преди изтичането на срока за кандидатстване само в ИСМ-ИСУН 2020, раздел НПВУ, чрез модул "Електронно кандидатстване", процедура № BG-RRP-6.006 "Центрове за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци".

Крайният срок за кандидатстване е до 17:30 часа на 22 декември 2023 г.

Месец след сформирането на кабинета това лято зам.-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев каза по време на пресконференция, че има предвидени 10 центъра, които да помогнат на земеделските производители да подготвят своята продукция за предлагане към търговските вериги, но при предните управления те са сведени до 6. 

Тогава той изрази мнение, че тази цел не е обоснована правилно и това е по-скоро, защото тези центрове не подлежат на никаква класификация, а са просто центрове за харчене на обществени пари. "Първоначалната предвидена сума от 15 млн. лева не е достатъчна за изграждане, но е достатъчна за разработка на концепция и проучвания в тази област. Тези 6 центъра са крайно недостатъчни, за да изпълнят ролята на колекционни центрове", посочи Йоцев.

Той допълни, че тържищата не обслужват производителите, а крайния потребител, така че те трябва да преформулират задачата, за да я изпълнят успешно.

Последва второ обществено обсъждане на насоките за кандидатстване по процедурата "Центрове за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци", както и по процедура "Инвестиции в технологична и екологична модернизация", двете част от "Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход в селското стопанство" от Националния план за възстановяване и устойчивост.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg