EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

15 млн. лв. данъци и осигуровки платени след телефонно обаждане

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

15 млн. лв. данъци и осигуровки платени след телефонно обаждане

mail15:45 | 08.09.2009прегледи 626 коментарикоментари 0


Общо 14 милиона и 700 хиляди лева са събрани от длъжници само за месец след телефонно обаждане или изпратен SMS от Националната агенция за приходите /НАП/, съобщиха от агенцията.
През август НАП започна пилотна кампания за уведомяване по телефона или с SMS на 538 фирми и физически лица за неплатени в срок задължения. Това са текущи дългове - предимно ДДС, на фирми, които са декларирали данък за внасяне в бюджета, но не са  го платили в законния 14-дневен срок. В 90 процента от случаите експертите от НАП са се свързали с длъжниците по телефона.
Според НАП изпращането на SMS се е оказало много ефективен и евтин способ за събиране на просрочени задължения. Цената, платена от НАП за едно текстово съобщение, е 3 стотинки, а средният дълг на един длъжник, внесен след напомнянето по телефон или с текстово съобщение е 27 320 лв.
Най-много плащания са постъпили от длъжници на териториалните дирекции на НАП в Пловдив - около 2,5 млн. лв., Варна - 656 000 лв., София - 582 000 лв., и Бургас - 578 000 лв.
На длъжниците, платили след напомняне по телефона или с текстово съобщение, не са налагани обезпечителни мерки /запор на банкови сметки или заплати, възбрана на недвижим имот и др./, нито са образувани изпълнителни дела за принудително събиране на неплатените в срок дългове.
От НАП съветват всяка фирма или физическо лице да потърсят контакт с агенцията възможно най-скоро след като установят, че имат финансови затруднения и не могат да платят данъците и осигуровките си. Законът дава право да се договори плащане на части или да се отложи внасянето на дължимите налози след представяне на обезпечение.
Допълнителна информация за възможностите за разсрочване или отсрочване на публични задължения може да се получи на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg