EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

15 март - Световен ден на потребителите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

15 март - Световен ден на потребителите

mail15:05 | 14.03.2016прегледи 910 коментарикоментари 0


„Антибиотиците извън менюто” e темата, с която ще се отбележи тазгодишния международен ден в над 100 държави

     Нивата на антибиотична резистентност се покачват драстично в някои области на света. Напредъкът на медицината не успява да настигне растящия брой, неподдаващи се на антиобиотично лечение, болести и инфекции. Международната здравна организация предупреждава, че ако не бъдат предприети спешни мерки, човечеството неизбежно ще достигне пост антибиотичната ера, в която основни важни лекарства не въздействат върху вредните бактерии в човешкия организъм и обикновените инфекции и леки наранявания ще могат да водят до смърт.

    Растящата антибиотична резистентност е породена от прекомерната употреба на антибиотици. Около половината от антибиотиците, произвеждани в света, се използват в земеделието, като мнозинството служат за ускоряване на растежа и предотвратяване, а не лечение на болести.

    Въпреки опасенията за прекомерна употреба на антибиотици в сферата на земеделието, ситуацията предстои да се влошава в бъдеще с увеличение от 2/3 до 2030 година: от 63,200 тона през 2010, до 105,600 тона през 2030.

   Бактериите, резистентни към антибиотично лечение, биват пренасяни от фермите върху хората чрез въздуха, водата, почвата, торта и при консумация на заразени месо и животински продукти.

   Нужно е да въздействаме на хранителните компании и за промени в отглеждането на селскостопанските животни и отстраняването на заплахата за общественото здраве.

За повече равноправност с телекомите

Европейската потребителска организация (БЕУК) ще инициира предложения за подобряване на правата на потребителите по редица въпроси от сферата на телекомуникационните услуги:

Ако няма икономическа полза за потребителя (безплатен уред) включена в договора, не следва да се начисляват наказателни такси за предсрочното прекратяване на договора от потребителя. Това важи особено в първите месеци от договора, в които потребителят би следвало да може да установи качеството на услугата и ако не е доволен да се откаже от нея.

Ако телекомуникационният оператор на изпълнява задълженията си по договора, потребителят следва да има правото да го прекрати без наказателни такси, дори и ако е получил безплатен уред като част от условията по договора.

Потребителите следва да разполагат с възможността да се откажат от дадена услуга, включена в пакет, без да заплащат наказателни такси или да трябва да преподписват договора за пакетната услуга.

Потребителите не трябва да бъдат задължавани да сключат договор за кабелна телевизия, за да могат да сключат и договор за доставка на интернет услуги.

Трябва да се създаде възможност за пренос на неизползваните минути и съобщения от един в друг последователен месец.

   Тези предложения все още не са станали задължителни за телекомуникационните оператори, но предстои да се лобира за тяхното приемане от Европейските институции.

Източник: Активни потребители


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3876