EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

15 големи сливания на българския фирмен пазар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

15 големи сливания на българския фирмен пазар

mail17:05 | 09.02.2010прегледи 2482 коментарикоментари 0


През миналата година у нас са сключени 15 големи сделки по сливания или придобивания, или т.нар. M&A (Merger and Aquisition). Това показва проучване на в. Пари. Сред тях ще се запомнят договорите за Корпоративна търговска банка, Девин, Уника България, СИБАНК, Авто Юнион център, Кейбълтел и Евроком, Каменица, Горна баня и др. Има и много малки сделки, които не са станали публично достояние, каза за в. Пари управляващият директор на Райфайзен инвестмънт Ивайло Господинов. Според него тази година ще има сериозно раздвижване на сектора на сливанията и придобиванията у нас. По думите му голяма част от фирмите изпитват финансови затруднения и тъй като банковото кредитиране е силно ограничено, те ще търсят свеж ресурс. Някои фирми ще станат собственост на чужди компании, другите може да продадат част от капитала си на фондове за дялово инвестиране, коментираха анализатори.
През 2009 г. у нас, а и в световен мащаб се сключиха много по-малко сделки, тъй като купувачите искаха да придобият дял в дадена компания на много ниска цена, а продавачите искаха да се продадат по-скъпо, обясни изпълнителният директор на Кей Би Си Секюритис Илиян Скарлатов. Това разминаване в очакванията беше предпоставка да не се сключат много сделки, уточни той. По думите му сега се наблюдава отрезвяване в целия сектор, свързан със сливанията и придобиванията. Скарлатов твърди, че някои фирми ще предпочетат да продадат част от капитала си, тъй като вече са изчерпали финансовите буфери, с които разполагат. Най-сериозно раздвижване се очаква в   автомобилостроенето, хранителната промишленост, бързооборотните стоки, каза още шефът на Кей Би Си Секюритис.
През миналата година обемите на сделките по придобивания и сливания в глобален мащаб са намалели с 27% в сравнение с 2008 г., става ясно от доклад на Mergermarket. Известно оживление в този сектор се наблюдава през втората половина на 2009 г., когато благодарение на появилия се оптимизъм за излизане от кризата се раздвижи пазарът.
Интересното е, че последното тримесечие на 2009 е най-доброто от 2008 г. с общо 2523 сключени сделки за 626.8 млрд. USD. През това тримесечие придобиванията са отбелязали 90% ръст в сравнение с третото тримесечие на миналата година.
Впечатление правят и малкото на брой, но големи по обеми сделки. Най-голяма сделка по придобиване за 2009 г. е покупката на фармацевтичната компания Wyeth от гиганта Pfizer за 63 млрд. USD. Друга знакова транзакция е продажбата на 14.10% от Royal Bank of Scotland за близо 43 млрд. USD. Една от най-очакваните сделки е и придобиването на британската Cadbery от американския гигант Kraft Foods. Заради кризата някои фирми успяха да придобият компании, които са фалирали или пък изпитват финансови затруднения. Тази тенденция ще се пренесе и през 2010 г. Прогнозите на  Mergermarket са да наблюдаваме бум на сливания във фармацевтичния сектор.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4198