EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

140 млн.лв. териториална инвестиция на ТИЗ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

140 млн.лв. териториална инвестиция на ТИЗ

mail09:15 | 08.03.2024прегледи 585 коментарикоментари 0


Концепцията за интегрирана териториална инвестиция на Тракия икономическа зона (ТИЗ) е одобрена за европейско финансиране на първи етап. Основни партньори в проекта са общините Пловдив, "Марица", Раковски и Куклен, Електроенергиен системен оператор ЕАД, "Сиенит строителна група" АД и Професионалната гимназия по машиностроене, като той е на обща стойност 140 млн. лева, съобщи на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Пловдив изпълнителният директор на ТИЗ Пламен Панчев. Това е българският отговор на проекта за реиндустриализацията, посочи Панчев.

Две компании в Куклен разширяват дейността си, а четири компании реализират проекти за 250 млн. лева в община "Марица", коментира Панчев. Той съобщи, че благодарение на изградената през годините инфраструктура и общата работа с местната и държавна власт в момента от ТИЗ преговарят за инвестиция, надвишаваща 1 млрд. евро. 

По проекта се предвижда да бъдат изградени нови подстанции, реконструкция, удвояване и изместване на електропроводи в северната част на Пловдивска област в община Раковски и "Марица", каза изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев. По думите му инвестицията е за над 70 млн. лева. Тракия икономическа зона е рядък пример за потенциала за развитие на индустриалните зони и техния смисъл за реиндустриализация не само на България, но и на цяла Европа, коментира Цачев. Според него осъществяването на проекта ще доведе до сериозни позитиви за развитието на целия Южен централен район.

Изграждането на нов колектор за отпадъчни битови води в индустриалната зона до с. Калековец, община "Марица", който посредством необходимата ВиК инфраструктура ще отвежда същите от индустриалната зона до северен обходен колектор на Пловдив, а оттам в Пречиствателната станция за отпадни води (ПСОВ) - Пловдив, също е част от проекта. Предвижда се и изграждането на канализация за отпадъчните битови води в индустриална зона "Куклен" и връзка с планирана ПСОВ на Куклен. Изграждането на над 35 000 кв.м инфраструктура за бизнес и предприемачество на територията на двете общини ще привлече нови стратегически инвеститори, смятат от ТИЗ. Ще се подобри връзката между образованието и бизнеса чрез предоставянето на качествено дуално обучение и пробно стажуване на учениците от Професионалната гимназия по машиностроене в Пловдив.

Проекти като този са изключително важни и това, което Пловдив има като отговорност, е в ресор образование, посочи зам.-кметът по образованието на община Пловдив Владимир Темелков. По думите му в бъдеще трябва да се създават продукти с добавена стойност, да има специалисти и именно заради това се залага на дуалното и практическо обучение. 

Трябва да променим мисленето и представата на младите хора, че заводите и фабриките са нещо мръсно и неприветливо, посочи Николай Стаматов, заместник-кмет на Община "Марица". По думите му там те успешно могат да се реализират и развиват.

В ПГ по машиностроене всички паралелки са с дуално обучение, коментира директорът на гимназията Кирил Саксанов. Той посочи, че предимството е в това, че когато учениците отидат във фирмите, ще са наясно на 70-80 процента с производствените дейности.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg