EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

14 европейски борси се обединяват

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

14 европейски борси се обединяват

mail17:35 | 15.09.2023прегледи 873 коментарикоментари 0


Четиринадесет eвропейски борси се обединяват и учредяват ново дружество "Юро Си Ти Пи" (EuroCTP), съобщава Българската фондова борса.

Целта на новата компания e да предоставя консолидирани пазарни данни за акции в Европейския съюз. "Юро Си Ти Пи" ще има свой собствен съвет на директори, а всички борси ще са представлявани в надзорния съвет на дружеството.

Акционерите на новото дружество имат ангажимент за осъществяването на този значим за европейските капиталови пазари проект и са посветени на дългосрочния успех и просперитет на инвеститорите на дребно и участниците на пазара. Като оператори на регулирани пазари, акционерите на "Юро Си Ти Пи" са крайъгълният камък на европейския капиталов пазар, ангажирани не само с поддържането, но и с по-нататъшното укрепване на неговата екосистема, отчитат от Фондовата борса.

"Инициативата, довела до създаването на "Юро Си Ти Пи", олицетворява същността на европейските капиталови пазари и представлява по-широк кръг от интереси, в сравнение с което и да е друго предложение за консолидирани пазарни данни, като целта е да укрепи и утвърди Съюза на капиталовите пазари в ЕС. Убедени сме, че скоро ще можем да представим и  изпълнителния директор на EuroCTP", заяви Хорхе Изагирре Шарфхаузен, новоизбраният председател на надзорния съвет на "Юро Си Ти Пи". "Гордеем се, че сме първата европейска инициатива за предоставяне на консолидирани пазарни данни, която създаде компания. Сега работим върху най-доброто решение как да предоставяме тези данни в рамките на Европейския съюз."

Организацията има за цел да насърчи прозрачността и достъпа до пазарни данни за всички инвеститори, като предостави напълно консолидиран поглед върху европейския капиталов пазар. 

Настоящото съобщение е вследствие на обявената още на 16 февруари т.г. нова компания от четиринадесет европейски борси в отговор на предложението на Европейската комисия за създаването на консолидирани данни за акции, които да допринесат за развитието на Съюза на капиталовите пазари, посочват от БФБ. През юни решение на европейските институции внесе яснота относно законодателната рамка за консолидираните данни, чиято цел е да бъдат в полза на всички участници на пазара.

Повече от година отне работата на акционерите по първоначалната инициатива като с направените значителни инвестиции, те са поели ангажимент за пълно финансиране на дейността като доставчик на консолидирани данни. Акционерите са признати специалисти в предоставянето на надеждни и висококачествени пазарни данни, като съчетават десетилетия опит и познания в управлението на критична пазарна инфраструктура. Дружеството ще действа напълно независимо и самостоятелно в бъдещия процес за подбор на доставчик на консолидирани данни в Европейския съюз.

Участници от 26 страни на ЕС в новата компания са: Athens Stock Exchange, Bucharest Stock Exchange, Budapest Stock Exchange, Bulgarian Stock Exchange (БФБ), Deutsche Boerse Group; Euronext, която включва Borsa Italiana, Euronext Amsterdam, Euronext Brussels, Euronext Dublin, Euronext Lisbon, Euronext Paris, Oslo Børs, Luxembourg Stock Exchange, Malta Stock Exchange; Nasdaq, която включва Nasdaq Stockholm, Nasdaq Copenhagen, Nasdaq Helsinki, Nasdaq Iceland, Nasdaq Riga, Nasdaq Tallinn, Nasdaq Vilnius; SIX Group, която включва BME Exchange, Warsaw Stock Exchange, както и Wiener Börse, включваща Prague Stock Exchange.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg