EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

137 километра магистрали за 7 години

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

137 километра магистрали за 7 години

mail06:30 | 28.09.2013прегледи 2403 коментарикоментари 0


Има надежда АМ „Хемус” да бъде завършена със средства от еврофондовете. Това стана ясно от отговор на транспортния министър Папазов на конференция във Варна, посветена на усвояването на средства по ОП „Транспорт” за 2014-2020 година. „Европейски пари за „Хемус” ще има след съответната нотификация от Европейската комисия”, уточни Папазов. „Ще се опитаме да довършим „Хемус”. Ще се опитаме да започнем първия участък Ябланица - пътят Плевен - Ловеч в най-кратък срок след стартиране на програмата. Пътят е приоритетен, защото свързва столиците Букурещ и София”, допълни министърът. Тези проекти са приоритетни както за правителството, така и за Министерството на транспорта, и за всички, които се занимават с ОП „Транспорт”, каза още той.
137 км магистрали са пуснати по ОП „Транспорт” между 2007 – 2013 г. Това каза инж. Галина Василева, директор на дирекция „Координация на програми и проекти” в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията по време на конференцията, цитирана от Радио „Фокус” –Варна. Освен това са реализирани са още 18 км жп линии, като продължава рехабилитацията на жп участъци, най-вече по жп трасето София до границата с Турция. Работи се и по проектиране и на интермодални терминали, както и по Западната и Северната дъга на околовръстния път на София.
Инж. Василева подчерта, че усвояването на средства по ОП „Транспорт” до 2013 г. е в размер между 30 и 70%, като по повечето програми средствата са почти напълно усвоени. Тя подчерта, че с реализираните до този момент проекти средната скорост по автомагистралите и жп трасета значително се е увеличила. По АМ „Тракия”, която е напълно завършена, средната скорост се е повишила от 68 на 105 км, същото може да се каже и за АМ „Струма”, лот 1 - от София до Дупница. Очаква се след пълното завършване на АМ „Струма”, както и реализацията на останалите жп проекти средната скорост на превозването на стоки и пътници да се увеличи още повече.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg