EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

130 хиляди започват работа тази година

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

130 хиляди започват работа тази година

mail09:00 | 31.01.2013прегледи 1178 коментарикоментари 0


Със съдействието на бюрата по труда тази година се очаква на първичния пазар на труда работа да започнат 130 хиляди безработни. Това съобщиха за БТА експерти от Агенцията по заетостта, помолени да очертаят приоритетите за 2013 година.
Агенцията по заетостта посочва като основна цел за 2013 г. увеличаването на заетостта чрез бързо и ефективно устройване на работа на безработните, както на първичния пазар на труда, така и по програми и по мерките по Закона за насърчаване на заетостта, подпомагане на заетостта в малките и средните предприятия. Чрез активна политика по Националния план за действие по заетостта за 2013 г. ще се осигури заетост на повече от 22 хиляди безработни, подчертаха експертите. Те посочиха, че със средства на Европейския социален фонд чрез схемите по Оперативната програма ще се осигури заетост на 70 хиляди безработни.

Повишаването на качеството на работната сила чрез придобиване на нова квалификация, повишаване на квалификацията и уменията на заетите и безработните за по-добро съответствие с потребностите на пазара на труда, също е основен приоритет на агенцията. През настоящата година се планира включването на нови 17 хиляди безработни и най-малко на 45 хиляди заети в обучение по схемите за заетост. Очаква се тези обучения да дадат допълнителен и бърз ефект във времето по отношение на заетостта и пазара на труда, коментираха експертите. Приоритет е и развитието на регионалните пазари на труда и подобряването на услугите по заетостта, с оглед ограничаване на безработицата в региони с високо равнище на безработица.
Агенцията по заетостта ще работи и за развитието на социалния диалог на национално, регионално и местно равнище; за защитата и регулацията на пазара на труда в страната; за ефективната интеграция на европейския пазар на труда; за укрепването на институционалния капацитет на Агенцията по заетостта. По отношение на работата по ОП "Развитие на човешките ресурси", основен приоритет през 2013 г. ще бъде успешното приключване на процеса по договаряне на схемите за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, чието изпълнение започна в края на 2012 г. ("Безопасен труд", "Ново работно място", "На път"). През настоящата година пред Агенцията по заетостта стои и предизвикателството да усвои и най-големия обем от средства по Оперативната програма за целия програмен период, отбелязаха експертите.
Анализът им сочи, че според резултатите от дейността през 2012 г. институцията е изпълнила своята роля на балансьор на пазара на труда в условията на криза и е успяла да смекчи негативните й въздействия върху уязвимите групи на пазара на труда. Броят на създадените нови работни места с подкрепата на ОП "Развитие на човешките ресурси" за 2012 г. е общо 49 977, отчетоха от ведомството. По последни данни за деветте месеца на 2012 г., пазарният дял на Агенцията по заетостта в устройването на работа в страната се е увеличило до 28.7%, при 26.1% за същия период на 2011 година, сочат данните. Равнището на регистрирана безработица в страната средно за 2012 г. е 11.1%. Отчетеното равнище е по-ниско с 0.4% процентни пункта от планираното 11.5%. В резултат на системните и адекватните действия на Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта, не се допуснаха резки скокове в равнището на регистрираната безработица през годината, то плавно варираше и не надмина 11.5%.
През 2012 г. средномесечният брой на безработните, регистрирани в бюрата по труда в страната, е 364 537, с 9.6% (с 31 397 безработни) повече спрямо 2011 година, показват данните на агенцията. В резултат от целенасочената дейност на трудовите посредници на първичния пазар, активната политика по Националния план за действие по заетостта и изпълнението на схемите по Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", над 236 хиляди безработни, с 20 хиляди повече от 2011 г., са започнали работа през миналата година. От тях на първичния пазар са започнали работа близо 152 хиляди, включително и тези, ползвали посреднически услуги, стимулиращи ги за активно поведение на пазара на труда. По схеми на оперативната програма в пазара на труда са били включени близо 50 хиляди души, в програми за заетост - над 30 хиляди души и по насърчителни мерки - почти 4 400 човека, анализират експертите. В обучение за професионална квалификация и ключови компетентности са били включени почти 92 хиляди безработни и заети или близо 55 хиляди безработни и 37 хиляди заети лица. Те са с 19 хиляди повече от 2011 година, отбелязват от Агенцията по заетостта. От началото на 2012 г. в бюрата по труда на първичния пазар са заявени повече от 127 хиляди свободни работни места, с над 2 хиляди места повече от предходната година. Бюрата по труда провеждат специална политика спрямо големите
работодатели, разширява се сътрудничеството с частните трудови посредници и предприятията за временна заетост, посочват експертите. За намаляване на регионалните диспропорции са се изпълнявали 168 регионални програми, в които са включени почти 2 100 безработни, сочат данните. До 31 декември 2012 г. реално изплатените средства по двете оси на Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" са общо 298.4 млн. лв., като е отбелязан ръст с 606 процента в сравнение с данните към декември 2010 година. Според данните само за 2012 г. реално изплатените средства са в размер на 174.4 млн. лева. От началото на Оперативната програма до момента в обучение по професионална квалификация и/или ключови компетентности, са включени 263 668 безработни и заети, а 232 073 човека са го завършили успешно. Това представлява близо 88% от общо включените в проектите лица, посочват от Агенцията по заетостта. В страната функционират 600 изнесени работни места и филиали, които имат за цел да улеснят достъпа на безработни от отдалечени населени места до услугите, които предоставя Агенцията по заетостта чрез териториалните си поделения.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4160