EUR 1.9558
USD 1.6906
CHF 1.8221
GBP 2.3040
CNY 1.8221
you tube
mobile version

130 държави "За" глобален корпоративен данък

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

130 държави "За" глобален корпоративен данък

mail16:01 | 05.07.2021прегледи 603 коментарикоментари 0


В последния ден на преговори в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) общо 130 държави и юрисдикции, сред които и България, се присъединиха към предложението за въвеждане на глобална минимална ставка на корпоративния данък от най-малко 15%.

Чрез постигнатото споразумение се гарантира, че многонационалните компании, като американските гиганти Google, Amazon, Facebook и Apple, ще плащат дела си към обществото, независимо къде са базирани.

Днешното споразумение формализира решението, взето миналия месец от лидерите на Г-7. С него компании като Google, Amazon и Facebook ще бъдат облагани със ставка от минимум 15 процента.

Групата от държави, подписали споразумението, представлява над 90% от световния брутния вътрешен продукт.

Споразумението беше подписано въпреки противопоставянето на 9 държави, които предлагат режими с ниски данъци за корпорациите. Отказът на тези държави се основава на факта, че предложението може да подкопае способността им да привличат световни компании да работят в техния район, което впоследствие ще доведе до заплаха за националния им суверенитет.

Всички страни от Г-20, включително Китай и Индия, като цяло подкрепиха сделката, но подробностите и изключенията все още са в процес на преговори.

Списъкът на страните, отпаднали от сделката, включва Барбадос, Ирландия, Унгария, Кения, Нигерия, Перу, Шри Ланка, Сейнт Винсент и Гренадини.

Официалното споразумение дойде след одобрение от групата на богатите държави от Г-7 миналия месец на среща във Великобритания, когато министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че световният минимален данък "ще сложи край на надпреварата към дъното в корпоративното данъчно облагане".

Германия приветства сделката като "колосална стъпка към данъчната справедливост". За Франция то е най-важното "от столетие"./БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България влезе в ERM 2 със сегашния курс

19:21 | 07-10-20 | 2395