EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

13 общини срещу концесионера на л-ще Бургас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

13 общини срещу концесионера на л-ще Бургас

mail18:15 | 06.03.2024прегледи 333 коментарикоментари 0


Обща кауза обедини председателите на местните парламенти от тринадесетте общини в област Бургас. Те са Бургас, Айтос, Камено, Карнобат, Малко Търново, Несебър, Поморие, Приморско, Руен, Созопол, Средец, Сунгурларе и Царево. Председателите изготвиха съвместна декларация, която изпращат до Народното събрание и Министерски съвет. В нея те искат спешно преразглеждане на условията на концесията за Летище Бургас и защита на правото за работа, доходи, развитие и икономически растеж за жителите на областта.

Документът e публикуван на официалната страница на Община Бургас. 

"Проведени са многократни работни срещи, в които концесионерът заявяваше воля за разширяване на дестинациите и осигуряване на полети извън летния сезон. В продължение на 6 години общините в региона отделят средства, за да субсидират целогодишни полети до Летище Бургас. Въпреки всички тези усилия, авиокомпаниите се пренасочват към Летище Варна. На практика, през есенно-зимния период от бургаското летище не се осъществяват полети. Негативите от липса на пасажери се понасят от всички наши съграждани. Ситуацията се утежнява допълнително и във връзка с предвидените ремонти, които още веднъж ще ограничат възможността за реализация на полети. Вратата за милиони туристи към Югоизточна България е затворена! От това губим всички! Руши се имидж, рушат се бизнеси, отнема се поминък, предаван от поколения", се посочва в декларацията. 

В нея се изразява категоричното несъгласие по отношение управлението на Летище Бургас от летищния оператор "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД. Декларацията е подписана от председателите на общинските съвети в Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Царево, Айтос, Карнобат, Руен, Сунгурларе, Средец, Руен, Приморско и Камено. 

Припомняме, че обща декларация с искане за преразглеждане на концесионния договор за бургаското летище подписаха и кметовете на общини в Бургаско. "Настояваме за преразглеждане на концесионния договор за Летище Бургас и за клаузи, които задължават концесионера осигуряването на целогодишни полети. Ние, кметовете ще подкрепим всички законови действия на местния бизнес, защото са справедливи и са за бъдещето на целия регион", пише в позицията.

Областният управител на област Бургас Пламен Янев ще настоява за изготвянето на единна стратегия, чрез която да се подпомогне и развие интересът към Бургаския регион по отношение на авиокомпаниите.

За целта областният управител свиква работна среща във връзка с намаляването на полетите от и до Летище Бургас, която ще се проведе на 15 март. На нея заинтересованите страни ще обединят опит и знания за съставяне на ясен план относно необходимите действия тази негативна тенденция не само да бъде спряна, но и постепенно отново Летище Бургас да бъде водещо в страна с многомилионен пътнически поток и десетки дестинации, уточниха от областната администрация в съобщение до медиите. 

Всички усилия за удължаване на сезона и създаването на възможности за посещение на региона извън летния сезон срещат трудности заради липсата на полети директно от и до Бургас, отчита Янев. Той е категоричен, че транспортната свързаност по въздух е ключов фактор за доброто икономическо развитие на всеки регион.

"От години се наблюдава тревожна тенденция за намаляването броя на полети на Летище Бургас и тяхната все по-голяма ограниченост във времеви диапазон. Последствията от това търпим всички ние. Динамиката в туристическата сфера налага нуждата от спешна реакция относно решаването на този проблем", коментира областният управител.

На срещата в средата на март ще бъдат поканени кметовете от област Бургас, както и местни организации от туристическия бранш, които ще направят опит да обединят експертизата си за съставяне на ясен план, който да разкрие пълния потенциал на бургаското летище. Очаква се да бъдат поставени конкретни въпроси, които ще бъдат насочени към Министерството на транспортa и до концесионера "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158