EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

1,3 млрд. тона храна на боклука

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1,3 млрд. тона храна на боклука

mail12:30 | 06.06.2013прегледи 370 коментарикоментари 1


Всяка година се изхвърлят 1,3 млрд. тона храна, според организацията на ООН по прехрана и земеделие Това се равнява на количество, произведено в цяла Субсахарска Африка. В същото време един на всеки седем души в света си ляга гладен, а повече от 20 000 деца под 5-годишна възраст умират ежедневно от глад. Този огромен дисбаланс в начина на живот и произтичащите опустошителни последици върху околната среда, определя и тазгодишната тема на Международния ден. Целта е да бъдем по-добре запознати как изборът ни на храна въздейства върху околната среда и ни дава възможност да вземаме информирани решения. Докато планетата ни се бори да ни предостави достатъчно ресурси, за да поддържа живота на 7 млрд. души (които ще достигнат 9 млрд. през 2050 г.), от ООН изчисляват, че една трета от световното производство на храни или се изхвърля, или се губи. Хранителните отпадъци "източват" огромно количество природни ресурси и стават причинител за отрицателно въздействие върху околната среда. През 2013 г. кампанията разчита на действията на всеки от нас, които започват още в домовете. Ако храната се пилее, това означава, че всички ресурси и суровините, използвани в производството й, също се загубват. Например, за да се произведе 1 литър мляко, са нужни 1 000 литра вода. Около 16 000 литра отиват за храната на една крава, за да бъде направен един хамбургер. В резултат на това емисиите на парниковите газове от кравите сами по себе си и от цялата верига на предлагането на храни се отделят напълно напразно, когато изхвърляме храната. Световното производство на храни заема 25% от общата обитаема земя на планетата и на него дължим консумацията на 70% от прясната вода, 80% от обезлесяването и 30% от емисиите на парниковите газове. Според специалистите това е най-големият причинител на загуба на биологично разнообразие и промени в земеползването. Затова природозащитниците съветват да вземаме информирани решения, което означава умишлено да избираме храни, които имат по-малко въздействие върху околната среда. Такива например са биохраните, чиито производствен процес не включва употребата на химикали. Когато избираме храни от местни производители, също помагаме за намаляването на емисиите, тъй като продуктите не са прелетели половината свят, за да достигнат до нашата маса.
Международният ден за опазване на околната среда тази година бе под мотото "Помисли, яж, спести". Кампанията е насочена към намаляване на хранителните отпадъци, предотвратяване на хранителните загуби и намаляване на "хранителния отпечатък" на всеки.
Източник: БТА
 


Тагове: храна, глад
 
Коментари
 
Учен - 06-06-2013 г. 12:50:14

Чета горните словоизлияния и... Мисля си, че най-глобалният проблем е глобалната катастрофална загуба на елементарна честност и грамотност у хората... Иначе нямаше да се пишат подобни... още по-малко пък биха ги вземали на сериозно ииии така.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg