EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

13 % обвързана подкрепа за плодове & зеленчуци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

13 % обвързана подкрепа за плодове & зеленчуци

mail14:43 | 08.09.2016прегледи 932 коментарикоментари 0


13 % е обвързаната подкрепа за производителите на плодове и зеленчуци. Това заяви пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева, по време на изложението от кампанията „Подкрепяме българското“ в Бургас. Тя подчерта, че вече втора година тези сектори на земеделието получават по-висока подкрепа и се отича траен ръст в производството на плодове и зеленчуци. „Предизвикателствата по пътя за възстановяването на балансираното развитие на земеделието в България са много, но мисля, че пътят е правилен.“, каза още министърът. Десислава Танева съобщи, че от два дни дебатът за посоката на новата обща селскостопанска политика след 2020 година е отворен и опростяването при обслужването на земеделците е част от него. „Опростяването в намаляване на бюрокрацията е цел в общата селскостопанска политика на Министерството и е цел, поставена на европейски ниво“, поясни министърът.

Изложението "Подкрепяме българското" бе организирано в 20 шатри за изложители. В тези шатри производители представиха своята земеделска и хранително-вкусова продукция - плодове, зеленчуци, подправки, билки, яйца, сирене, кашкавал, хлебни продукти, пчелни продукти, рибни продукти, вина.
Бургас е вторият от 28-те областни центрове, в който ресорното министерство дава възможност на местните производители да представят своята продукция, която да стане достояние до по-широк кръг потребители.
Кампанията има за цел да подкрепи производителите в опазването и съхранението на традиционното производство у нас и да се даде възможност на българските производители да достигнат директно до повече потребители със своята продукция. С идеята ще се популяризира висококачествената, традиционна българска продукция, ще се насърчи българското производство на земеделски и преработени продукти.

Министър Танева съобщи още, че предстои залесяване в засегнатите от пожари гори. „3 000 дка от изгорелите площи са върхови пожари и там няма да се приложи общото правило да се изчаква определен период, за да се види дали горите ще бъдат възстановени по естествен път. Териториите направо ще се залесят“, поясни тя. Министър Танева отбеляза, че от началото на лятото до сега близо 40 000 дка земеделски и горски територии са засегнати от пожари .

Десислава Танева предупреди, че пожароопасният сезон продължава и всички трябва да бъдем много стриктни, защото 96% от пожарите се предизвикват от действия на хората. „Виновниците трябва да бъдат подведени под отговорност“, категорична бе тя.

 „Въпреки всичко, предвид зачестилите случаи на пожари, които са предизвикани от дейности на фермери вследствие на почистване на пасища най-вече, в МЗХ заедно с МВР, „Пожарна безопасност и защита на населението” и Изпълнителна агенция по горите готвят допълнителни изменения на нормативната база”, каза още министър Танева.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1973